Toto sa Američanom páčiť nebude. Európski lídri menia názor na Asada

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad (Autor: SITA)

    Hammond naznačil existenciu nezhody medzi hlavnými európskymi mocnosťami ohľadne úlohy sýrskeho prezidenta po vyše štyroch rokoch konfliktu v krajine.
    “Asad musí ísť, nemôže byť súčasťou budúcnosti Sýrie,” povedal Hammond v rozhovore, ktorý Le Monde zverejnil v piatok. “Ak dosiahneme dohodu o prechodnom orgáne a Asad bude súčasťou toho, potom bude nevyhnutné hovoriť s ním ako s aktérom tohto procesu.”


    Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok na summite Európskej únie v Bruseli povedala, že “Treba hovoriť s mnohými aktérmi vrátane Asada.” Nemeckí vládni predstavitelia však popreli, že by Merkelová podporovala postoj Španielska či Rakúska. Obe krajina sa domnievajú, že Asad by mal zrejme hrať istú úlohu v dočasnom riešení pre Sýriu, ktoré by zahŕňalo jeho spojenie s medzinárodnými vojenskými silami v záujme porazenia Islamského štátu.

    Hammond hovoril po štvrtkovom rokovaní s ministrami zahraničných vecí Francúzska a Nemecka a so šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou v Paríži. Rokovali o koordinácii postoja k Sýrii pred stretnutiami na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.
    Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius a Mogheriniová si nemyslia, že by Asad mohol zohrať nejakú úlohu alebo s ním bolo možné rokovať, citovala agentúra Reuters nemenované diplomatické zdroje. “Ak zostane, bude to čisto symbolické a iba na krátke obdobie,” uviedli.

    - Reklama -