Vystriedajú konečne bezprizorných gymnazistov šikovní remeselníci? Školstvo čaká veľká zmena

    0
    Juraj Draxler, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR (Autor: SITA)

    Cieľom duálneho vzdelávania je príprava študenta na výkon povolania priamo vo firme vybraného zamestnávateľa. Slovensko je však v tomto smere ešte iba v plienkach. Náš nemecký spojenec má však s týmto systémom bohaté skúsenosti, dokonca sa Nemecko považuje sa kolísku duálneho systému vzdelávania.

    Memorandum o spolupráci podpísali Nemecko so Slovenskom, a to na pôde firmy Manz. Tá vyrába výrobné linky a zaradenia hlavne pre automobilový priemysel. „Nemeckí partneri majú obrovské množstvo skúseností a dnes deklarovali, že sú pripravení aktívne nám pomáhať a odovzdávať tieto svoje skúsenosti,“ uviedol Draxler. Podľa Schütta je takýto systém vzdelávania cestou do budúcnosti. V Nemecku takto funguje až 50 percent žiakov, zvyšná časť má akademické ambície.

    Najmä firmy si začali uvedomovať, že zavedenie tohto systému je investíciou do  budúcnosti. „Na praktické vzdelávanie poskytujú svoje priestory a žiakom dávajú aj odmenu,“ vysvetlil nemecký štátny tajomník. Na Slovensku je podľa Draxlera dopyt zamestnávateľov po tom, aby odborné  vzdelávanie spolu s duálnou časťou zafinancoval štát.

    Podľa konateľa Slovensko-nemeckej a obchodnej komory Guida Glania je problémom závodov nedostatok odborného personálu. Systém duálneho vzdelávania by teda tento nedostatok mohol vyriešiť, navyše by sa vyrovnal dopyt s ponukou. Výhodou pre zamestnávateľov by mohli byť okrem prípravy študentov podľa seba aj daňové úľavy.
     

    - Reklama -