Nový plot a nový spor, tentoraz medzi Maďarskom a Slovinskom

    0
    Členovia maďarských bezpečnostných zložiek stavajú plot na maďarsko-srbskej hranici v obci Ásotthalom (Autor: SITA)

    Budapešť podľa správy pripomenula, že ministri vnútra oboch krajín konzultovali vopred nevyhnutné kroky pre prípad, ak Chorvátsko bude prepravovať utečencov smerom do Slovinska. Práve v duchu toho došlo k začatiu zemných prác na maďarsko-slovinskej štátnej hranici. Ak by si udalosti vyžiadali dočasné, prechodné alebo fyzické zabezpečenie štátnej hranice, potom pred prijatím adekvátnych krokov maďarskej strany dôjde ku konzultácii s Ľubľanou, a až následne sa začne so zintenzívnením ochrany spoločného úseku hranice, vyplýva z informácií maďarskej metropoly. 

    Prekvapení Slovinci

    Slovinsko reagovalo predtým s prekvapením na umiestňovanie drôtených prekážok na maďarsko-slovinskej štátnej hranici. Ako uviedol šéf slovinskej diplomacie Karl Erjavec pre tlačovú agentúru STA, Budapešť o tomto zámere Ľubľanu neinformovala, minister preto požiadal maďarskú stranu o vysvetlenie. “Nechápeme dôvod. Plot medzi dvoma krajinami nie je potrebný,” vyhlásil Erjavec. Kým Maďarsko postavilo plot už na hraniciach so Srbskom a na časti hraničného úseku s Chorvátskom, Slovinsko kvôli utečeneckej kríze obnovilo hraničné kontroly na hraniciach s Maďarskom. 

    Maďarská armáda na hraniciach

    Maďarská armáda i polícia včera v okolí maďarsko-slovinského hraničného priechodu Tornyiszentmiklós-Pince začala s rozmiestňovaním drôtených prekážok. Platí to nielen o komunikácii M70, na ktorú nadväzuje slovinská diaľnica A5, ale aj o niekoľko stoviek metrov vzdialenom starom cestnom priechode. Na oboch stranách cesty sa nachádzajú mobilné oceľové brány a vojaci vďaka nim cez zelenú hranicu naťahovali v priebehu dneška ostnatý drôt. Prevádzku na hraničných priechodoch toto opatrenie maďarskej strany zatiaľ nijako neovplyvňuje, informovala už skôr tlačová agentúra MTI. Odbavovanie všetkých vozidiel v oboch smeroch bolo plynulé. 


     


     

    - Reklama -