Koľko zarobil minulý rok Kaliňák? Minister to prezradil, no ostatní to utajili. Poznáme dôvod

    0
    Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)

    Minister vnútra Robert Kaliňák podľa portálu Etrend.sk zarobil vlani na finančných trhoch približne 300 000 eur. Tak vysvetľuje svoje príjmy, ktoré má okrem ministerského platu, vo svojom majetkovom priznaní. „Väčšinu príjmov tvoria investičné aktíva na finančných trhoch,“ uviedol Kaliňák. Šéf rezortu vnútra sa posťažoval, že na trhoch utrpeli jeho investície straty pre situáciu v Rusku. Kaliňákove iné príjmy sú podľa jeho majetkového priznania takmer desaťnásobkom toho, čo zarába ako minister.

    Minister Kaliňák je jednou z mála výnimiek medzi politikmi, ktorí zväčša nie sú ochotní podeliť sa o informácie o svojich príjmoch. Ako všetci ľudia, aj politici musia odovzdávať majetkové priznania, ale z tých sa dajú len ťažko dokázať nezrovnalosti medzi oficiálnymi príjmami a reálnym nárastom majetku. Podľa portálu Etrend.sk sa v majetkových priznaniach nič nezmení ani po prijatí novely zákona, ktorú inicioval predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Novela sa dotkne najmä šéfov a manažérov štátnych podnikov.

    Z majetkových priznaní sa dá vyčítať len to, že politik vlastní akcie firiem. Nedajú sa z nich vyčítať jednotlivé podiely ani názvy firiem. Verejnosť preto nemôže skontrolovať, či politici a na nich napojené firmy náhodou neobchodujú priamo so štátom a nie sú zvýhodnené pri získavaní štátnych zákaziek. Návrh novely zákona z dielne vládneho Smeru podľa kritikov nielenže nerieši majetkové priznania politikov, ale ešte aj zmierňuje podmienky. Doteraz boli totiž dary pre politikov zakázané, ale novela ich legalizuje a dokonca zavádza aj pravidlá, za akých môžu politici dary prijímať.

    - Reklama -