Vidíte dobre. Až 82 miliónov pozmeňovacích návrhov podala k reforme ústavy strana Liga Severu. Estrády sú v Taliansku vskutku populárne

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Uvedený počet pozmeňovacích návrhov predložil vysokopostavený člen LN Roberto Calderoli, ktorý je jedným z podpredsedov Senátu, pričom využil algoritmus vytvárajúci rôzne verzie znenia legislatívy s malými obmenami. Predseda Senátu Pietro Grasso môže všetky tieto návrhy naraz odmietnuť, podľa platných pravidiel však musia byť jednotlivo vytlačené, čo si podľa odhadov vyžiada 412 ton papiera.

    Zatiaľ čo Calderoli hovorí o dosiahnutí svetového rekordu, predsedníčka komisie Senátu pre ústavu Anna Finocchiarová jeho konanie hodnotí ako urážku demokracie. Očakáva sa, že Grasso sa bude snažiť Calderoliho prehovoriť, aby svoje pozmeňovacie návrhy stiahol.

    Reformu talianskej ústavy, od ktorej závisí politická budúcnosť premiéra Mattea Renziho, už Senát odhlasoval v dvoch z celkovo troch čítaní. Po treťom čítaní by o nej mala opäť rozhodovať dolná komora parlamentu a následne aj občania v referende, ktoré sa očakáva v priebehu roka 2016.

    - Reklama -