Fico mal pravdu. Nočný summit lídrov EÚ bol o ničom. Ale aspoň si pokecali…

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Ako premiér dodal, na summite sa vrátili k záverom júnovej Rady EÚ a prehĺbili diskusiu o elementoch, ktoré boli schválené pred niekoľkými mesiacmi. Medzi tieto závery patrí lepšia ochrana vonkajšej schengenskej hranice. „Neprišli žiadne špeciálne návrhy, zhodli sme sa však, že je treba zabrániť ďalšiemu prívalu migrantov,“ povedal.

    Podľa Fica sa lídri dohodli, že tzv. hot-spots, čiže miesta, kde by sa mali identifikovať migranti, by v Grécku a Taliansku mali byť zriadené do konca novembra. Premiéri si podľa Fica uvedomujú, že je potrebné riešiť situáciu v krajinách, kde problémy vznikajú. EÚ je preto pripravená poskytnúť približne miliardu na projekty, ktoré by túto situáciu pomohli riešiť.

    Zároveň Fico tvrdí, že viacero premiérov potvrdilo, že väčšinu migrantov, približne 80 percent, tvoria mladí muži. Preto treba oddeľovať utečencov a ekonomických migrantov, uviedol. Zároveň skonštatoval, že sa ho nikto nepýtal na žalobu, ktorú chce podať. „Každý rešpektoval rozhodnutie menšiny a každý rešpektoval rozhodnutie väčšiny,“ uviedol.

    Ako premiér dodal, na stredajšom mimoriadnom summite neschvaľovali žiadne závery.

    - Reklama -