Búrlivé reakcie na prijatie kvót: Arogancia moci a štiepenie kontinentu

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Rozmiestnenie utečencov v krajinách EÚ aj napriek odporu Slovenska, Česka, Rumunska a Maďarska je podľa  britského denníka The Telegraph „veľmi rozdeľujúcim“ krokom, pre ktorý hrozí štiepenie kontinentu.

    V podobnom kontexte píše aj britský The Independent. Podľa tohto denníka vysokí európski predstavitelia po týždňoch intenzívnych rokovaní o migračnej kríze dávajú najavo stále väčšiu podráždenosť. „Je to to najhoršie, čo som v rámci riešení európskych otázok zažil za posledných viac ako 20 rokov,“ cituje The Independent nemenovaného vysokého diplomata.

    Nemecké médiá varujú pred rozbuškou na summite lídrov

    Nemecké médiá upriamili svoju pozornosť na skutočnosť, že Únia prijala také zásadné rozhodnutie aj napriek nesúhlasu štyroch členských krajín, pričom sa nesnažila o konsenzus. „Rozhodnutie ministrov vnútra zo včera môže zapôsobiť ako rozbuška na summite EÚ,“ varuje denník Rheinische Post. Najčítanejší nemecký denník Bild napísal, že táto dohoda bola vynútená, pretože štyri štáty východnej a strednej Európy sa postavili proti nej.

    Slovensko neostalo bez povšimnutia

    Českým susedom neunikli ani reakcie slovenských denníkov. „Nemci opäť ukázali východnej Európe, čo je arogancia moci. Sila. A podraz. Prevalcovanie východoeurópskych štátov na Rade ministrov znamená, že Nemci vyhrali svoju ,bleskovú vojnu‘. A malé východné štáty obrali o zbytky suverenity,“ píšu Hospodárske noviny. Reakcia denníka Sme na utorkové rozhodnutie ministrov vnútra bola nasledovná: „Koľko cudzincov si pozveme k sebe domov, to je záležitosť, o ktorej má rozhodovať domáci pán a nikto ďalší.“


     

    - Reklama -