Zrada či tajná dohoda? Komentátor sa zamýšľa nad hlasovaním Poľska o kvótach

    0
    Ewa Kopaczová, bývalá poľská premiérka (Autor: SITA)

    Stretnutie ministrov vnútra Európskej únie, ktoré sa konalo včera v Bruseli, preverilo súdržnosť V4. A ukázalo sa, že na poľskú stranu sa nedá spoľahnúť. Aspoň naoko. V komentári na portáli aktuality.sk však Peter Bárdy uvádza, že takéto niečo sa nakoniec dalo čakať.

    Obchod s Bruselom

    „Včerajšie hlasovanie ministrov vnútra členských krajín EÚ, ktoré znamenalo odsúhlasenie prvého balíka kvót na prerozdelenie utečencov medzi krajiny EÚ, vyvolalo vášnivé emócie,“ píše Bárdy. Poľsko totiž hlasovalo inak, ako znela dohoda Vyšehradskej štvorky, teda Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. Znamená to teda, že Poľsko nás zradilo a Vyšehradská štvorka je ohrozená? Môže to byť aj trochu inak. O tom, že poľská ministerka vnútra dohodu nedodrží, sa však malo špekulovať už dlhšie. Nemusí to však znamenať zradu, ale, paradoxne, dohodu. Ako je  to možné? „Poliaci vedia, že si to voči svojim vyšehradským partnerom mohli dovoliť a pochybujem, že to urobili bez ich vedomia,“ zamýšľa sa ďalej Bárdy. Pre Poľsko to mohlo znamenať obchod s Bruselom v podobe sprísnenia kontroly hraníc, čo je však aj naša, maďarská a česká agenda. Navyše, nie je isté, či si Poľsko bude môcť utečencov vyberať, čo by bol aj pre Slovensko prijateľný precedens, pretože Fico by bol najradšej len za sýrskych kresťanov, zamýšľa sa Bárdy.

    Fico využije všetky dostupné prostriedky

    Bárdy si myslí, že mohlo ísť o dohodu, pretože ostatné krajiny by nás aj tak prehlasovali. Na kvalifikovanú väčšinu by sme skrátka nemali. Takže Poľsko s kvótami mohlo súhlasiť aj preto, aby si ostatní premiéri V4 mohli zachovať svoju tvár. Slovensko je v otázke pridelenia kvót nekompromisné a aj premiér stále opakuje, že urobí všetko pre to, aby sme sa im vyhli. Mieni na to využiť všetky dostupné prostriedky. Dnes navyše vycestoval do Bruselu na mimoriadny summit Európskej rady, pričom predtým tvrdil, že na svojom rozhodnutí bude trvať aj tam. Na summite sa stretávajú lídri členských krajín EÚ, aby diskutovali o prehlbujúcej sa utečeneckej kríze. Včera sa stretli v Bruseli ministri vnútra, ktorí nakoniec odsúhlasili prerozdelenie 120-tisíc utečencov, čo prekvapilo aj slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Slovensko, Česko a Maďarsko hlasovali proti, ako boli už vopred dohodnutí. Poľská strana však nakoniec hlasovala za. Proti bolo ešte aj Rumunsko a Fínsko sa hlasovania zdržalo.

    Celý komentár Petra Bárdyho môžete nájsť TU

    - Reklama -