Náučné VIDEO pre Európanov z dielne OSN: Nebojte sa utečencov. Sú vzdelaní a páchajú menej zločinov než vy

    0
    Imigranti (ilustračná fotografia). (Autor: SITA)

    UNHCR uviedol, že o drvivú väčšinu zo 4 miliónov utečencov pochádzajúcich zo Sýrie (až 95 percent) sa starajú okolité krajiny. Štáty v Perzskom zálive vraj neprijali ani jedného utečenca a to  údajne označila Amnesty International za odsúdeniahodné.

    Svetový potravinový program pod záštitou UNHCR vraj nebol na utečeneckú krízu daného rozsahu pripravený, a preto viacero utečeneckých táborov nemá dostatočné zásoby. Sýrčania vraj v tejto situácii stratili nádej, že sa ich pomery v dohľadnej dobe zlepšia, a tak sa mnohí z nich rozhodli vydať do Európy. UNHCR podotkla, že EÚ investovala v období od roku 2007 do roku 2014 dve miliardy eur do obrany, pokročilých bezpečnostných technológií a hraničných hliadok, ale nie dosť do opatrení na príliv utečencov. To sa jej vypomstilo, pretože teraz nezvláda vybavovať počty žiadateľov o azyl.

    V takejto konštelácii sa vraj mal svet spojiť, ale namiesto toho sa ešte viac rozdelil. Veľa štátov odmietlo prijať utečencov a bremeno teda nechalo na hraničných štátoch. UNHCR v tejto súvislosti poukazuje na to, že ľudia na Západe začali konať a pomáhať utečencom. Z väčšej časti vraj samotní občania, nie politici.

    Mýty, nie realita

    V západnom svete však podľa UNHCR vládne strach. Európania a Američania sa vraj nemajú čoho báť. UNHCR napríklad uviedol, že aj keby EÚ prijala 4 milióny utečencov a 100 percent z nich by bolo moslimov, pomer moslimov v EÚ by stúpol zo 4 na 5 percent. „To nie je radikálna zmena a určite nespraví z Európy moslimský kontinent,“ tvrdí UNHCR.

    Tiež vraj nie je pravda, že moslimovia s ohľadom na údajne vyššiu pôrodnosť prevýšia za pár rokov pôvodné obyvateľstvo. Štúdie vraj ukázali, že aj keď majú moslimovia v Európe vyššiu pôrodnosť, súbežne s rastom životnej úrovne a vzdelanosti klesá a ustaľuje sa. Väčšina sýrskych utečencov je vzdelaná a počet obyvateľov v Sýrii pred vypuknutím vojny klesal, takže sa vraj nemáme ničoho báť.

    Ani kriminalita sa vraj s príchodom utečencov nezvýši, lebo štatistiky ukazujú, že imigranti páchajú menej zločinov než Európania. Keď majú navyše možnosť pracovať, začínajú podnikať a veľmi rýchlo sa integrujú medzi pracujúcich. Potom vraj dávajú spoločnosti viac, než od nej dostávajú.

    Okrem toho utečenci cestujúci so smartfónmi vzbudzovali mylnú predstavu, že nepotrebujú pomoc. UNHCR proti tomu argumentuje, že sociálne médiá a internet sa stali životne dôležitou súčasťou toho, čo znamená byť utečenec. GPS pomáha s navigáciou na dlhých cestách do Európy, facebookové skupiny zase poskytujú aktuálne tipy, ako sa vyhnúť ťažkostiam. „Keby si vyrážal na nebezpečnú cestu ty, nevzal by si si svoj mobil?“ pýta sa jeden zo subjektov OSN pomáhajúcich utečencom.

    Xenofóbni bohatí zbabelci

    UNHCR uviedol, že EÚ je najbohatšou skupinou ekonomík na svete. Dobre organizované štáty s dobre fungujúcimi sociálnymi systémami, infraštruktúrou, demokraciou a továrňami sa vraj ľahko vyrovnajú s utečeneckou krízou – keď budú chcieť. To isté sa vraj dá koniec koncov povedať o celom západnom svete.

    „Práve píšeme históriu. Ako chceme, aby na nás spomínali ďalšie generácie? Ako na xenofóbnych bohatých zbabelcov schovávajúcich sa za plotom?“ pokračuje UNHCR. Podľa jednej z organizácií OSN môžeme tým, že utečencov prijmeme a následne ich do našej spoločnosti integrujeme, získať veľa plusov. Keď však budeme utečeneckú krízu ignorovať, môžeme vraj len utrpieť stratu. „Ak sa nebudeme správať humánne a rozumne, nájdeme ďalšie mŕtve deti vyplavené na brehu. Poďme to urobiť správne a snažme sa byť tými najlepšími, akými len dokážeme,“ vyzýva UNHCR.

    autor: luš

    - Reklama -