Johny, teda Scott Walker prezidentom nebude. Republikánsky kandidát nomináciu stiahol

    0
    Guvernér amerického štátu Wisconsin Scott Walker (Autor: SITA)

    Po bývalom guvernérovi Texasu Rickovi Perrym sa Walker stal druhým republikánom, ktorý zo súboja o prezidentskú nomináciu svojej strany odstúpil.
    Vo svojom vyhlásení, ktoré prečítal v meste Madison, metropole štátu Wisconsin, Walker odsúdil negatívny tón, v ktorom sa nesie republikánska kampaň, pričom svoje výhrady podľa agentúry Reuters adresoval najmä ďalšiemu uchádzačovi o republikánsku nomináciu Donaldovi Trumpovi.

    Walker okrem toho vyzval niektorých ďalších republikánskych kandidátov, aby nasledovali jeho príklad a zo súboja podobne ako on odstúpili, čím by dali voličom šancu vysloviť podporu kandidátovi, ktorý by v novembrových prezidentských voľbách v roku 2016 mohol uspieť.
    Walker sa teší obľube najmä v kruhoch konzervatívnych republikánov. Ich rešpekt si okrem iného získal tvrdým postupom voči odborárom, keď ako guvernér Wisconsinu presadil legislatívu, obmedzujúcu politickú moc a vyjednávacie práva odborov.

    Počas svojho úradovania vo Wisconsine, ktorý je považovaný za tradičnú baštu demokratov, Walker od roku 2011 výrazne znížil dane a zoškrtal štátne výdavky, uľahčil nosenie zbraní a skomplikoval prístup k interrupčným zákrokom.
    Walker sa snažil vystupovať ako „ nová tvár“ Republikánskej strany, ktorá môže ponúknuť alternatívu voči tradičným politikom, ako je napríklad člen bushovskej „ dynastie“ Jeb Bush, favorit mnohých prieskumov medzi republikánskymi voličmi. Kritici, naopak, Walkerovi vyčítali neskúsenosť v oblasti zahraničnej politiky.

    O nomináciu v radoch republikánov okrem Walkera prejavili záujem bývalý guvernér štátu Florida Jeb Bush, afroamerický neurochirug Ben Carson, texaský senátor Ted Cruz, bývalá riaditeľka spoločnosti Hewlett-Packard Carly Fiorinová, senátor z Južnej Karolíny Lindsey Graham, bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, guvernér amerického štátu Louisiana Bobby Jindal, bývalý guvernér New Yorku George Pataki, senátor z Kentucky Rand Paul, bývalý guvernér Texasu Rick Perry, ktorý svoju kandidatúru stiahol 11. septembra, senátor z Floridy Marco Rubio, bývalý senátor za Pensylvániu Rick Santorum a veľkopodnikateľ Donald Trump a bývalý guvernér štátu Virgínia Jim Gilmore.

    - Reklama -