Figeľ predstavil ovocie stratégie KDH. Aké plody má na volebnej kandidátke?

    0
    Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

    Rada KDH dnes schválila 186-členný stály zoznam kandidátov pre parlamentné voľby. Kandidátku pre voľby, ktoré majú byť prvý marcový týždeň, schváli rada koncom októbra. Figeľ dostal mandát rokovať s nečlenmi hnutia o ich umiestnení na kandidátke hnutia. „Je to ovocie stratégie KDH plus, ktorá pozvala k spolupráci osobnosti verejného života i politikov,“ povedal.

    Na kandidátke majú byť podľa Figeľa zaujímavé a atraktívne osoby, nové tváre, ženy, matky, ktoré môžu pomôcť vo vnímaní KDH. „KDH je nastavené na otvorenosť a spoluprácu,“ konštatoval Figeľ. O účasti na kandidátke bude rokovať s Alojzom Hlinom, ktorý nie je členom KDH, ale je členom poslaneckého klubu hnutia. „Hlina pri zásadných témach hlasoval v parlamente s nami. Nie je to o špekulácii, ale o riešení legislatívy. Predpokladám, že to môže vyústiť do zhody o jeho účasti na kandidačnej listine. Očakávam, že Hlina záujem prejaví, aj keď je na križovatke, či chce naďalej pokračovať v politike. Hlina má čo ponúknuť voličom,“ povedal Figeľ.

    Figeľ sa bude rozprávať s poslancom NR SR za OĽaNO Štefanom Kuffom, ktorého do stáleho zoznamu kandidátov navrhli členovia KDH v Novom Meste nad Váhom. Ako nečlen hnutia sa však do zoznamu nemohol dostať. „Kuffa prejavil záujem o rozhovor, budem sa s ním rozprávať,“ dodal Figeľ, ktorý pripomenul, že Kuffa mal pri voľbe predsedu NKÚ vlastnú kandidátku, aj keď na kandidátovi KDH sa dohodla takmer celá opozícia.

    Rada KDH vidí riešenie migračnej krízy v pomoci regiónom, kde vzniká. Podľa KDH treba riešiť konflikty na Blízkom východe a v severnej Afrike. „Kríza bude dlhá a ťažká. Bude naberať na intenzite,“ predpovedá šéf kresťanských demokratov. KDH odmieta kvóty ako povinný podiel na riešení krízy. „Solidarita nemá byť nadiktovaná,“ konštatoval. KDH podporuje, aby slovenská pomoc smerovala kresťanom, pretože sú najviac prenasledovanou komunitou. „Ide o systematickú genocídu kresťanov. Pomoc je preto logická a urgentná. Vláda by mala vytvoriť Slovenské fórum pre solidaritu, v ktorom by charitatívne organizácie, cirkvi, vláda spolupracovali na pomoci núdznym,“ povedal.

    KDH sa dnes vyjadrilo, že sa zhoduje so stranou Smer v tom, že ak sa ekonomike darí, ľudia by to mali pocítiť. „Nezhodujeme sa však v spôsobe a v tom, že Smer-SD vytvára priestor pre rastúcu korupciu. Ľuďom vláda dáva balíčky a schránkovým firmám balíky,“ vyhlásil Figeľ.

    Ochrana života je pre KDH kľúčová. „Záleží nám na nej 25 rokov. Prijímame konkrétne opatrenia, aby sa životu darilo,“ povedal predseda kresťanských demokratov s tým, že aj nedeľňajší Národný pochod za život môže opäť prispieť k legislatívnym zmenám, ako prvý pochod vyústil do novelizácie ústavy. Kresťanskí demokrati deklarovali v uznesení, že KDH bude hľadať formy účinnej pomoci tehotným ženám a rodinám, ktoré sú v núdzi. „KDH je dnes jedinou relevantnou politickou silou v slovenskom parlamente s principiálnym programom ochrany a podpory života od počatia po prirodzenú smrť. Záleží nám na kultúre života a na podpore rodiny, manželstva a detí. Obhajujeme túto hodnotovú líniu už 25 rokov a budeme aj naďalej,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré prijala dnešná Rada KDH.


     

    - Reklama -