Dubovcová má smolu. Ktorý orgán ombudsmanke vnútro zamietlo?

    0
    Jana Dubovcová, verejná ochrankyňa práv (Autor: SITA)

    Ako agentúru SITA ďalej informoval tlačový odbor kancelárie ministra vnútra, dozor nad zákonnosťou vyšetrovania robí prokuratúra, ktorá je nezávislým orgánom. Inšpekčná služba je podľa rezortu jednou zo zložiek Policajného zboru (PZ), čo je vyšpecifikované v zákone o Policajnom zbore. “Je priamo podriadená ministrovi vnútra, aby bola zaručená nezávislosť od ostatných štruktúr polície,” vysvetlil tlačový odbor. Inšpekcia ministerstva je službou PZ, pričom úrad vytvoril minister vnútra a je zložený z príslušníkov polície, ktorí sa pri výkone štátnej služby podieľajú na plnení úloh Policajného zboru.

    Liga za ľudské práva zriadenie nezávislého vyšetrovacieho orgánu podporuje. Ako agentúru SITA informovala predsedníčka ligy Zuzana Števulová, “inšpekčná služba ministerstva vnútra nie je podľa nás dostatočne nezávislá”.

    Nezávislé vyšetrovanie postupov polície vo viacerých členských štátoch Európskej únie funguje. U nás však policajné zásahy, ktoré sú často voči rómskej menšine násilné, vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra, pričom za jej činnosť i za činnosť polície zodpovedá minister vnútra. V EÚ funguje viacero mechanizmov vyšetrovania postupov polície, je to napríklad civilný dohľad, iný dohľad, ombudsman, zástupca pre políciu, na Slovensku je to kontrola v rámci ministerstva. O postupoch informovala Romana Juhásová z Kancelárie verejnej ochrankyne práv.

    Téma nezávislého vyšetrovania postupov polície má zásadný význam, pretože každý demokratický štát musí mať pre svoje fungovanie možnosť nezávisle preskúmavať policajné postupy, uviedla ombudsmanka Jana Dubovcová. Tá zriadenie nezávislého vyšetrovacieho orgánu navrhuje od roku 2013, no zatiaľ sa tak nestalo. Polícia zohráva pri uplatňovaní práv ľudí kľúčovú úlohu, pričom povinnosťou štátnych orgánov je zabezpečiť reálnu možnosť ich uplatnenia. Ako ďalej povedala právnička z kancelárie Jany Dubovcovej Andrea Bachová, nositeľom povinnosti zabezpečiť nezávislé, nestranné a účinné vyšetrovanie je štát. Zásahy polície musia byť podľa nej vždy legálne, legitímne a proporcionálne, no ako je vidieť na príkladoch zásahov polície v Moldave nad Bodvou či vo Vrbnici, nie vždy to platí. Zodpovednosť je podľa verejnej ochrankyne práv uzavretým kruhom, do ktorého nemá šancu nahliadnuť.

    Policajný zbor má podľa právničky z kancelárie ombudsmanky viacero oprávnení, ako zasiahnuť do základných práv a slobôd, a práve preto Slovensko potrebuje nezávislý vyšetrovací orgán. “Jeho existencia tiež eliminuje riziko politického ovplyvňovania prešetrovania činnosti polície v prípade zásahov,“ povedala. Verejná ochrankyňa práv navrhuje samostatnú vonkajšiu kontrolu, ktorá bude mimo ministerstva vnútra. “Súčasné postavenie policajnej inšpekcie nespĺňa požiadavky inštitucionálnej a praktickej nezávislosti, a teda nemá potrebné atribúty nezávislého orgánu vyšetrovania policajných postupov,“ dodala Andrea Bachová.


     

    - Reklama -