Spor Chorvátska a Maďarska kvôli utečencom. Horšie už byť nemôže? Omyl

    0
    Utečenci zadržaní maďarskou políciou pri pokuse o prekročenie hranice so Srbskom (Autor: SITA)

    To čo sa najnovšie deje s obrovským prívalom utečencov na hraniciach medzi Maďarskom a Chorvátskom nemá obdoby. Podľa komentára Petra Schutza na stránkach portálu Sme utečenecká kríza vyvedie z omlyu každého, kto si myslí, že horšie už byť nemôže. „Na rozhodnutie Orbána oplotiť hranicu s Chorvátskom (aj Rumunskom) nemohol Záhreb vymyslieť nič ústretovejšie, než odkloniť cunami na Maďarsko, kým plot ešte nestojí,“ uvádza Schutz v komentári.

    Výstavba plota na hraniciach s Chorvátskom bol podľa premiéra Orbána voľba, na ktorú mali Maďari právo rovnako ako aj na to, aby si mohli vybrať či, chcú alebo nechcú prijať tisícky moslimov. Jeden z hovorcov vládnej strany Fidesz sa nechal počuť, že je neprijateľné, aby sa chorvátsky azylový systém zrútil za jediný deň. Porovnal to samozrejme, ako inak, s Maďarskom, ktoré odoláva utečeneckej vlne už od začiatku roka.

    Podľa komentára Petra Schutza je zhoršenie vzťahov medzi Maďarskom a Chorvátskom zlou predzvesťou pre Schengenský priestor. Stavbou plota na Srbskej a najnovšie aj na Chorvátskej hranici totiž Budapešť nevyriešila problém utečeneckej krízy, ale iba odklonila hlavný migračný prúd. Utečenci, ktorí nechcú zostať v chudobných východoeurópskych krajinách sa tak to Nemecka vydávajú cez nové trasy a najväčší nápor tak po zatvorení maďarských hraníc zažíva Chorvátsko a Slovinsko.

    Celý komentár si môžete prečítať TU

    - Reklama -