Drôt Maďarom nepredáme, je to proti našim hodnotám, hovorí nemecká firma

    0

    Na hraniciach so Srbskom umiestnila maďarská vláda tisíce rolí ostnatého drôtu, ktorý má po čase doplniť štvormetrový plot. Nemecký dodávateľ Mutanox, ktorý je jedným z najväčších výrobcov pletiva v Nemecku, sa však do tendra o dodanie drôtu odmietol zapojiť. Vedeniu firmy sa vraj nepozdávalo, že jej produkt, ktorý sa normálne používa vo väzniciach alebo na ochranu objektov, by mal slúžiť na zabezpečenie hraníc pred utečencami.

    Hovorca spoločnosti sa pre nemecký denník Die Welt vyjadril, že „drôt je vytvorený na to, aby zabraňoval kriminálnej činnosti, vo všeobecnosti vlámaniu“. Podľa hovorcu nie je trestné, keď utekajú deti a dospelí. Takto odôvodnila nemecká spoločnosť svoje rozhodnutie ponuku nepredložiť.

    Maďarsko si v tendri objednalo 9-tisíc kotúčov ostnatého drôtu, podla niektorých zdrojov až 10-tisíc. Maďarský dopyt po ostnatom drôte však ešte pravdepodobne porastie. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó totiž v utorok konštatoval, že Maďarsko zvažuje výstavbu plotu aj na hranici s Rumunskom. 

    Pôvodný článok nájdete TU

    - Reklama -