Viliam Novotný: A predsa sa zdravotníctvo tuneluje!

0
Ilustračné foto: Nemocničná izba (Autor: SITA)

Prípad predraženého CT, kvôli ktorému odstúpil predseda parlamentu Pavol Paška, ministerka Zuzana Zvolenská aj podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová, sa zdal byť vyriešený. A nový minister Čislák dokonca neskôr povedal, že všetko prebehlo v súlade so zákonom. Polícia má však zjavne iný názor a v kauze obvinila osem ľudí z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Prípad totižto od začiatku zaváňal vopred pripraveným tunelovaním. Bývalí členovia správnej rady v roku 2012 vysúťažili nový CT prístroj od firmy Siemens za vyše milión eur. Kontrolu nad nemocnicou však v tomto čase prebral SMER a súťaž zrušili. Nové vedenie SMERu sa rozhodlo, že vysúťažené CT je slabé a treba nám lepšie, drahšie a najlepšie od niekoho blízkeho SMERu. Vyhrala teda firma Medical Group SK, v ktorej v nedávnom čase pôsobil vtedajší predseda Národnej rady Pavol Paška.

Cena vysúťaženého prístroja bola o 600-tisíc eur vyššia ako v pôvodnej súťaži pri rovnakých súťažných podmienkach. Ďalšou zaujímavosťou bolo, že bývalá Paškova firma sa nikdy nezaoberala dodávkou prístrojov a preto im nezostávalo nič iné, ako prístroj pre Piešťanskú nemocnicu sprostredkovať od firmy, ktorá sa v prvej súťaži v roku 2012 zúčastnila sama a prístroj ponúkla za 757-tisíc eur bez DPH.

Poslanecký prieskum jasne odhalil, že celá súťaž bola od začiatku akoby “nastavená” na konkrétnu firmu. Všetky štyri ponuky boli rádovo o pol milióna eur vyššie ako pred dvoma rokmi, v elektronickej aukcii vyhral Medical Group s ponukou len o 260 eur nižšou ako druhý v poradí. Za 1,6 mil. eur mal byť  dodaný prístroj, ktorý nemocnica v Havličkovom Brode kúpila za 600-tisíc.

Najdôležitejšou je ale otázka, čo s tým chce ministerstvo zdravotníctva robiť. Podobné príbehy sa totiž dejú aj v iných nemocniciach a doslova na dennom poriadku. Drahé prístroje a drahé služby nakupované od vopred vybraných firiem. Stačilo by pritom málo. Zvýšiť transparentnosť súťaží, žiadať porovnanie s cenami v ČR, Maďarsku a Poľsku, či povinne rozšíriť použitie elektronického trhoviska na všetky zákazky v zdravotníctve. 

Minister Čislák síce oznamoval opatrenia, ktoré majú zabrániť tunelovaniu zdravotníctva, ale za desať mesiacov alebo nechcel, alebo nesmel urobiť nič.

Viliam Novotný (Šanca)
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na viliamnovotny.blog.sme.sk.

- Reklama -