Berlusconimu výlet na Krym príde draho. Čo na to Kyjev?

    0
    Silvio Berlusconi (vľavo) a Vladimir Putin na Kryme (Autor: SITA)

    Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) oznámila, že trojročný zákaz vstupu na ukrajinské územie na tohto talianskeho politika uvalili so zámerom “zaistiť záujmy národnej bezpečnosti”. Informovala o tom agentúra TASS.


    Ukrajinská prokuratúra už predtým začala trestné konanie voči Berlusconimu, ktorý zavítal na Krym minulý týždeň v piatok, pričom sa tam stretol aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorého považuje za svojho blízkeho osobného priateľa.
    Berlusconi predtým hostil Putinovu rodinu vo svojej vile na Sardínii. V júli obaja muži strávili spolu víkend na chate na Sibíri a potom sa krátko stretli i v Ríme, keď prvý muž Ruskej federácie počas leta navštívil Taliansko.


    Západ odsúdil Rusko za anexiu Krymu a Spojené štáty i európske krajiny odrádzajú svojich občanov od návštevy tohto územia. Od jeho anexie v marci 2014 navštívilo Krymský polostrov iba niekoľko verejných postáv zo Západu.
    Obsadenie tohto čiernomorského regiónu spôsobilo najhoršie vyhrotenie vzťahov medzi Moskvou a Západom od ukončenia studenej vojny a prinútilo USA i EÚ k uvaleniu rozsiahlych ekonomických sankcií voči Rusku.


    Škandálmi opradený Berlusconi je štvornásobným ministerským predsedom Talianska. Z politického života musel odísť v roku 2011 kvôli problémom so zákonom, ale aj v dôsledku finančnej krízy v krajine.
     

    - Reklama -