Utečenci z Chorvátska sú už na hraniciach so Slovinskom. Nezaregistruješ sa, neprejdeš, varuje vláda

    0
    Utečenci pri stretoch s políciou (Autor: SITA)

    Väčšinu z okolo 500 – 600 migrantov tam očakávajú v nočných hodinách, uviedli chorvátske i slovinské médiá. Ide o utečencov, ktorých predtým zo srbských hraníc prepravili do Záhrebu. Slovinské úrady už informovali, že neumožnia migrantom nekontrolovaný vstup a zabezpečia jeho adekvátnu kontrolu.

    Plánované registračné body a záchytné stanice majú už pozdĺž hranice, ktorá je súčasne vonkajšou hranicou Schengenu, svoje konkrétne miesta. Predseda slovinskej vlády Miro Cerar podčiarkol, že jeho krajina zabezpečí hranice s Chorvátskom. Šéf slovinskej pohraničnej stráže Peter Skrebl vyhlásil, že v Slovinsku nebudú tisícky migrantov kráčať pešo po diaľniciach.

    Osoby, ktoré ilegálne prekročia chorvátsko-slovinské hranice, vrátia späť do Chorvátska, len ak v Slovinsku nepožiadajú o azyl, uviedli policajné zdroje. Slovinsko v stredu dočasne obnovilo hraničné kontroly na hraniciach s Maďarskom. Tamojší Červený kríž očakáva v nasledujúcich dňoch okolo 5 – 10-tisíc utečencov. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa slovinská vláda rozhodla odložiť na piatok naplánované zasadanie v Ľubľane.

    - Reklama -