Je Slovensko ohrozené? Tajná polícia bije na poplach. Toto nám hrozí

    0
    Osama Abdul Mohsen so synom Zaidom po incidente s maďarskou kameramankou (Autor: Reprofoto, youtube)

    Slovenská informačná služba považuje “súčasný prakticky nekontrolovaný prílev ilegálnych migrantov do Európskej únie bez poznania ich identity za vysoké bezpečnostné riziko”. Dôsledné dodržiavanie schengenských pravidiel je prvým krokom k riešeniu problému nelegálnej migrácie v rámci Európskej únie, píše sa to v stanovisku Slovenskej informačnej služby (SIS) k nelegálnej migrácii a z toho vyplývajúcim bezpečnostným rizikám. Ako sa ďalej píše v stanovisku, ktoré médiám poskytol hovorca SIS Branislav Zvara, SIS sa však nebude “vyjadrovať k mediálnym špekuláciám, nezodpovedným laickým hodnoteniam bezpečnostných rizík spojených s nelegálnou migráciou”, lebo by to “bolo popretím princípu profesionality práce spravodajskej služby”.

    “Stupňujúci sa problém nelegálnej migrácie vnímame najmä v súvislosti s rozširujúcimi sa aktivitami prevádzačov, ktorí zneužívajú vzniknutú situáciu na svoje nezákonné aktivity spojené s obrovským finančným prospechom,” uvádza sa ďalej v stanovisku slovenskej spravodajskej služby. SIS upozorňuje, že bez dôsledného dodržiavania pravidiel pohybu osôb v schengenskom priestore sa situácia v oblasti nekontrolovaného pohybu osôb v budúcnosti môže stať nezvládnuteľnou. Za kľúčové pre riešenie akútneho problému nelegálnej migrácie uskutočňovanej s významnou podporou zločineckých skupín prevádzačov považuje okamžite obnovenie celoplošného dodržiavania pravidiel schengenského priestoru.

    “Riziko prieniku radikálnych džihádistických extrémistov na územie Európskej únie sa v posledných mesiacoch práve z dôvodu dôsledne nefungujúceho režimu pohybu osôb v rámci schengenu významne zvýšilo,” zdôrazňuje SIS. Dodáva, že na bezpečnostné riziká súvisiace s nelegálnou migráciou reaguje spolu s partnermi a ostatnými bezpečnostnými zložkami prijímaním mimoriadnych opatrení.

    - Reklama -