Kandidátke na prezidenku USA Clintonovej tečie do topánok. V prieskumoch ju poráža radikálny socialista

    0
    Bernie Sanders (Autor: SITA)

    Senátor Bernie Sanders podľa prieskumov víťazí nad Hillary Clintonovou v Iowe a New Hampshire, teda v prvých dvoch štátoch, v ktorých demokratické primárky (voľby demokratického kandidáta na prezidenta) prebehnú. Sanders sa nazýva demokratickým socialistom, pričom obhajuje politické pozície, ktoré by boli u amerického prezidentského kandidáta ešte nedávno neprípustné, no v Európe sa zdajú ako samozrejmosť.

    Americké Švédsko

    Sanders nepopiera, že by chcel USA pretvoriť na socialistický štát škandinávskeho typu. To znamená zavedenie univerzálnej zdravotnej starostlivosti, zvýšenie minimálnej mzdy, progresívne zdanenie bohatých, posilnenie odborov a povinné poskytovanie nemocenskej a rodičovskej zo strany súkromných firiem. Ako jeho socialistickí kolegovia na druhej strane Atlantiku, aj Sanders je proti dohode o voľnom obchode medzi USA a Európskou úniou. Sandersovi nevonia ani vojna proti Islamskému štátu.

    Zároveň je Sanders dlhodobým obhajcom typických sociálne liberálnych postojov. Je dlhodobým zástancom manželstiev osôb rovnakého pohlavia, pričom už v roku 1996 hlasoval proti federálnemu zákonu o ochrane manželstva, ktorý definoval manželstvo ako zväzok jedného muža a jednej ženy. V mnohých kontroverzných otázkach sa stavia na stranu amerických černochov, voči ktorým podľa neho štát pácha fyzické, právne, psychologické a ekonomické násilie.

    Prekvapí ako Corbyn?

    Podľa triezvych odhadov však Sanders nemá šancu. S najväčšou pravdepodobnosťou totiž nezíska kľúčové štáty, ktoré budú voliť Clintonovú. Na druhej strane treba priznať, že bez šance sa donedávna zdal byť aj nový líder britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn. Ten navrhuje, aby Británia vystúpila z NATO a stala sa republikou, zbavila sa jadrových zbraní, stiahla sa zo Severného Írska a na správe Falklánd sa dohodla s Argentínou. Za zmienku stojí aj to, že Corbyn nazýva Hamas a Hizballáh priateľmi a chce zaviesť zbrojné embargo proti Izraelu.

    Či sú Corbyn a Sanders iba dočasnými kuriozitami v hlavnom prúde, ktoré svojim stranám viac uškodia, ako pomôžu, alebo či ide o predvoj v dlhodobejšom ľavicovom obrate v anglosaských krajinách, však ukáže až čas a najmä samotné voľby.

    - Reklama -