Vojaci šli na výlet do Vatikánu. Ministri Glváč, Kaliňák a Borec mali audienciu u pápeža a toto mu doniesli…

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    „Je mi veľkou cťou, že som sa mohol osobne stretnúť so Svätým otcom. Ubezpečil som pápeža Františka, že duchovná a náboženská služba je neoddeliteľnou súčasťou rezortu obrany, ktorej naďalej dávame dostatočný priestor pre ďalší rozvoj,“ povedal po audiencii minister obrany Glváč. Hlave katolíckej cirkvi odovzdal dar – drevorezbu Oravské drevenice, ktorej autorom je Róbert Veselý. Ešte pred stretnutím s pápežom Františkom sa šéf rezortu obrany zúčastnil na slávnostnej svätej omši.

    Omšu celebroval ordinár Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR mons. František Rábek, a to v Bazilike Santa Maria Maggiore, ktorá má historickú spojitosť aj so Slovenskom. „V roku 868 sem prišli vierozvestcovia Cyril a Metod s liturgickými bohoslužobnými textami v staroslovienčine a odovzdali ich pápežovi Hadriánovi II. Pápež ich položil na oltár v bazilike, a tým bola staroslovienčina uznaná ako liturgický jazyk spoločne s latinčinou, gréčtinou a s hebrejčinou,“ povedal mons. František Rábek.

    Minister obrany Martin Glváč sa v rámci návštevy Vatikánu stretol aj s generálnym inšpektorom Policajného zboru Vatikánu a osobným strážcom pápeža Domenicom Gianim a veliteľom vatikánskej Švajčiarskej národnej gardy Christophom Grafom.

    - Reklama -