Prichýliť utečencov môže byť protizákonné, varujú liberáli

    0
    Martin Poliačik, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita, Lucia Žitňanská z Most-Híd a Daniel Lipšic (NOVA) (Autor: SITA)

    Strana Sloboda a Solidarita (SaS) upozorňuje na to, že prichýlenie utečencov môže byť v rozpore s našou legislatívou. Ako sa ďalej píše vo vyhlásení strany, ktoré poskytla jej hovorkyňa Katarína Svrčeková, SaS preto vyzýva vládu, aby sa pri riešení utečeneckej krízy držala zákonov SR a ústavy, ktorá hovorí, že štátne orgány môžu konať len v medziach ústavy a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. „Prichýlenie utečencov bez predchádzajúceho rozhodnutia Rady Európskej únie, ako aj bez žiadosti každého z nich o poskytnutie dočasného útočiska nebude mať oporu v našej legislatíve,“ píšu liberáli.

    SaS je presvedčená o tom, že riešenie náporu utečencov, ktorému čelia niektoré štáty Európskej únie, vyžaduje kolektívne rokovania na najvyššej úrovni. „Je nám ľúto, že k takýmto rokovaniam zatiaľ nedošlo a situácia prerástla do humanitárnej krízy. Stretnutie Rady Európskej únie je však nutné aj z hľadiska prichýlenia utečencov na území Slovenska v rámci európskej solidarity,“ uvádzajú v stanovisku lídri strany. Zároveň dodali, že podľa slovenského zákona o azyle možno pomôcť len na základe využitia inštitútu dočasného útočiska, a ten predpokladá najskôr rozhodnutie Rady Európskej únie a následne vlády.

    Od rokovaní Rady EÚ strana očakáva funkčné a ucelené riešenie migračnej krízy. „Sme presvedčení, že súčasťou tohto riešenia musí byť vytvorenie utečeneckých táborov, najlepšie mimo územia EÚ, kde budú sústredení všetci žiadatelia o azyl vrátane tých, ktorí prišli na územie Únie ilegálne, nepožiadali bezprostredne po prekročení hraníc o azyl, respektíve sa odmietli podvoliť povinnej registrácii,“ informujú predstavitelia SaS. Takýto tábor možno vznikne podľa nich spontánne v Srbsku po tom, čo Maďarsko uzavrelo hranice a je na Európskej únii, aby si ho vzala pod svoj patronát a vybavila potrebnými kapacitami na azylové konanie. SaS očakáva od Rady EÚ a európskych autorít aj jasnú stratégiu odchodu migrantov z EÚ v prípade, že nesplnia podmienky na udelenie azylu.

    „Zároveň upozorňujeme Slovákov, že kroky a postoje predsedu vlády Roberta Fica, ktorý vyhrocuje situáciu svojím predvolebným populizmom a radikalizmom, poškodzujú slovenské záujmy v zahraničí a vháňajú Slovensko do obdobnej medzinárodnej izolácie, v akej sa krajina ocitla počas mečiarizmu, a ktorá sa nám vypomstí,” uzatvárajú.
     

    - Reklama -