Fico sa pustil do moslimov a takto to schytal od bratislavskej kaviarne

    0
    Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    Fico včera na tlačovej konferencii konštatoval, že rokovanie ministrov vnútra EÚ neprinieslo posun v otázke prerozdeľovania migrantov. Slovensko bude podľa Fica žiadať o zvolanie mimoriadneho summitu Európskej rady, na ktorom by rozhodnutie o prerozdeľovaní migrantov muselo byť prijaté jednomyseľne. „Na tento summit pôjdem s jasným mandátom – v žiadnom prípade nesúhlasiť s povinnými kvótami, aj keby sme mali zostať sami v tejto pozícii,“ povedal.

    Bububu na nás neplatí

    Premiér rázne odmietol aj vyhlásenia niektorých európskych štátnikov, ktorí pre odmietavý postoj Slovenska ku kvótam hrozia zastavením čerpania eurofondov. „Ak si niekto myslí, že takéto bububu na nás zapôsobí, je na veľkom omyle.“ Skonštatoval taktiež, že takýto postup nemá ani oporu v európskej legislatíve. „To, že veľké štáty narazili na názorový odpor, neznamená, že nás niekto bude vydierať alebo sa nám budú vyhrážať,“ povedal Fico.

    50-tisíc moslimov? Toto tu chceme?

    Asi najkontroverznejšie pôsobili Ficove vyjadrenia o moslimoch: „Vieme, že chcú ísť do krajín, v ktorých očakávajú svoj spôsob života, majú tam rodiny, majú tam zázemie na praktizovanie svojho náboženstva, Slovensko nepatrí medzi krajiny, kde chcú migranti zostať, čo s nimi budeme robiť? Dnes nám naordinujú 2-tisíc, na budúci rok 5-tisíc, potom 10-tisíc a raz tu budeme mať 40- či 50-tisíc moslimov, ktorí budú mať vlastnú cirkev, budú pôsobiť v armáde, v polícii, budú jednoducho pôsobiť ako oficiálna cirkev, toto tu naozaj chceme?“ A k tomu premiér dodal: Vieme o tom, že verbujú medzi migrantmi predstavitelia Islamského štátu, vieme o tom, že Islamský štát organizuje prevádzačstvo, z ktorého zarába obrovské peniaze, ktoré sa používajú na teroristické aktivity. Vieme, že 90 percent migrantov sú mladí muži, ktorí sledujú predovšetkým svoje ekonomické ciele.“

    Je to hnedý komunista

    Práve tieto vyjadrenia naježili niektorých slovenských aktivistov a známe osobnosti. Teológ a šéfredaktor portálu Jetotak.sk Michal Havran na Facebooku rozhorčene nazval Fica jedným z posledných predstaviteľov náboženskejšej pravice inšpirovanej Bushom a označil ho za člena rouge-brun, čo je francúzsky pojem pre spojenie radikálne ľavicovej a radikálne pravicovej ideológie. Podľa Havrana sú Ficove vyjadrenia segregačným útokom na príslušníkov jedného z abrahámovských náboženstiev. „To, čo dnes povedal premiér Fico o islame, by si nedovolil v Európe v jeho pozícii nikto. Nejde o utečencov, nejde o vojny, ani o Procházku a Matoviča. Fico sa priznal k orbánovskemu bludu o konflikte civilizácií,“napísal teológ.

    Klamete! Vinníci sú inde

    Premiéra na svojom facebookovom profile nešetrí ani analytik a líder vznikajúcej strany SEN Eduard Chmelár. „Čo je veľa, to je veľa. Otvorene vyhlasujem, že premiér Fico vedome klame, zavádza, straší a balamutí slovenskú verejnosť, keď tvrdí, že 90 percent všetkých migrantov sú ekonomickí migranti,“ tvrdí analytik. „Nie je možné, aby ste takto zneužívali strach ľudí na tie najnižšie predvolebné účely,“ dodáva. Podľa Chmelára sú utečenci obete, pričom skutoční vinníci krízy sedia v Bielom dome, v Elyzejskom paláci a na Downing street 10. „Začnite riešiť problém, nie dôsledky, a prestaňte sa vyvršovať na tých najslabších! Riešiť problém znamená zastaviť Islamský štát a vojnu v Sýrii,“ tvrdí Chmelár.

    Sám sa nevie integrovať do Bratislavy

    Bodku vo vlne facebookovej vlny kritiky proti Ficovi dáva spisovateľ a občiansky aktivista Michal Hvorecký. „Slovenský premiér vníma integráciu cudzincov ako veľký problém. Oprávnene, keďže on sa po vyše tridsiatich rokoch nedokázal integrovať ani len do Bratislavy,“ píše Hvorecký.

    - Reklama -