K utečeneckej kríze v Európe sa vyjadril aj dalajláma. Tieto slová by mnohí od neho nečakali

    0
    Tibetský duchovný vodca dalajláma počas návštevy Veľkej Británie (Autor: SITA)

    „Odpovede na utečeneckú krízu musíme hľadať na Strednom východe, pretože pre Európu nie je možné poskytnúť útočisko pre všetkých ľudí v núdzi,“ vyhlásil duchovný vodca Tibetu počas svojej návštevy Oxfordu.

    Chýba dlhodobé riešenie utečeneckej krízy

    Dalajláma, ktorý sám žije v exile už 56 rokov, pochválil prístup Nemecka k utečencom. Označil ho za „nádherný“, ale zároveň prízvukoval, že to nie je dlhodobé riešenie. Pokračoval, že postarať sa o niekoľko tisíc utečencov je síce obdivuhodné, no zároveň musia európske krajiny uvažovať nad dlhodobejšími riešeniami súčasnej humanitárnej krízy. Do moslimských krajín je podľa neho potrebné priniesť skutočný mier a rozvoj. Apeloval tiež na potrebu vzdelávania v týchto krajinách.  
    Tibetský duchovný vodca Európanom odporúča, aby sa pri rozhodovaní, či prijať alebo neprijať utečencov, zamysleli nad viacerými faktormi. „Musíte pritom myslieť. Je predsa nemožné, aby do Európy prišli všetci,“ vyjadril sa.

    Celý článok si v angličtine môžete prečítať TU

    Dalajláma tiež poznamenal, že je nesporne správne pomáhať utečencom z Afriky či z krajín Blízkeho východu, ale dôležitejšie je zamyslieť sa nad tým, ako by európske krajiny mohli zamedziť zabíjaniu ľudí v týchto krajinách.

     

    - Reklama -