Začnite sa správať ako dospelí. Kádehácka europoslankyňa Záborská sa obula do Nemcov

    0
    Anna Záborská, poslankyňa Európskeho parlamentu (EPP/KDH) (Autor: SITA)

    “Viacročný finančný rámec EÚ nie je trhací kalendár. Jeho súčasťou sú štrukturálne fondy, ktoré slúžia na vyrovnávanie rozdielov medzi rozvinutými starými a menej rozvinutými novými členskými štátmi,” uvádza sa v stanovisku europoslankyne. Hovoriť o krátení týchto prostriedkov ako nejakom treste za nesúhlasný postoj v otázke prijímania migrantov podľa Záborskej znamená spochybniť víziu Európy, v ktorej majú všetci občania rovnaké príležitosti a práva, bez ohľadu na to, či žijú v Nemecku a Francúzsku alebo na Slovensku, či v Poľsku.

    Europoslankyňa je podľa vlastných slov presvedčená, že Slovensko má kapacity, ktoré môže ponúknuť na pomoc, ale zároveň platí, že rodiny utečencov nemôžu prežiť celý život v tábore. Potrebujú prácu, bývanie a vzdelanie. “Od kompetentnej vlády očakávam konkrétne návrhy a prepočty, čo dokážeme utečencom ponúknuť a koľko to bude stáť. Tvrdohlavé krútenie hlavou zvládne aj trojročné dieťa, ministri a predseda vlády by sa mali začať správať ako dospelí a predkladať európskym partnerom aj verejnosti argumenty,” zdôraznila Záborská.

    Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere dnes povedal televízii ZDF, že podporuje myšlienku, aby Európska únia obmedzila financovanie krajín, ktoré odmietajú zdieľať ťarchu prijatia utečencov v podobne pevných kvót. Informovala o tom agentúra AP. “Preto si myslím, že musíme hovoriť o cestách, ako (na ne) vyvinúť nátlak”, citovala ho agentúra Reuters. De Maiziere dodal, že krajiny, ktoré sú proti pevným kvótam, sú často príjemcami financií zo štrukturálnych fondov EÚ. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker podľa jeho slov naznačil – “a ja to považujem za správne”, aby “sme hovorili o tom, že by dostali menej peňazí zo štrukturálnych fondov”, citovala ministra dnes tlačová agentúra AP. De Maiziere ďalej zopakoval svoju predpoveď, že do Nemecka tento rok dorazí asi 800.000 utečencov, hoci podľa niektorých politikov by ich mohol byť až jeden milión. “Nechcem meniť svoju predpoveď,” dodal.

    - Reklama -