Moskva pomôže Tadžikistanu. Putin sa vyjadril aj k utečencom. Bez našej podpory by ich bolo ešte viac, odkazuje

    0
    Vladimir Putin, ruský prezident (Autor: SITA)

    Pri zrážkach zomrelo 20 ľudí a zároveň vznikol strach z nábožensky motivovaných nepokojov. Ministerstvo vnútra ich pripisuje skupine pod vedením Abdulhalíma Nazár-zadehu, ktorý je členom Strany islamskej obrody. Ten je bývalý námestník ministra obrany a strana je zakázaná.

    „Môžete vždy rátať s našou pomocou a podporou, hoci tadžické ozbrojené sily sa úspešne boria s problémami, ktoré sa vynárajú,“ vyhlásil Putin na zasadnutí Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, v ktorej má Rusko dominantné postavenie. Prítomný bol prezident Tadžikistanu Imomali Rachmonov.

    Ďalším problémom je Islamský štát, ku ktorému sa pripojili aj občania Ruska. Na to, aby Islamský štát porazili, potrebujú spolupracovať so sýrskou vládou, ktorej Moskva naďalej poskytuje vojenskú podporu. Putin je však presvedčený o tom, že Rusi nie sú zodpovední za prílev utečencov do Európy, práve naopak. Bez ruskej podpory Asadovho režimu by bolo utečencov omnoho viac. USA tvrdia, že Rusi posilňujú svoju prítomnosť na sýrskom letisku a že Moskva má v úmysle vytvoriť tam základňu vzdušných operácií.
     

    - Reklama -