Američania sú okupanti. Rusko je ohrozené. Za vojnu na Ukrajine môže Západ. Komunista Suleiman povedal pre PL, ako to vidí on

0
Jalal Suleiman, podpredseda KSS (Autor: Peter Števkov)

Prečo chcete blokovať americký konvoj?

Pred desiatimi dňami na Slovensku vznikla informačno-koordinačná rada, v ktorej sú zastúpené občianske združenia, politické strany, ako aj osobnosti z vlasteneckých, ľavicových, ale aj pravicových kruhov. V rámci nej sme sa rozhodli vykonať určité úkony, ktoré majú ľuďom na Slovensku poukázať na to, že americký konvoj predstavuje určité riziko. Mali sme protestnú akciu na Hviezdoslavovom námestí a dnes máme ďalšiu akciu, kde svojím spôsobom ideme vítať našich novodobých okupantov na hranicu s Českou republikou. Plánujeme aj ďalšiu protestnú akciu na 16. 9. pred ministerstvom obrany, kde sa očakáva, že Američania budú chcieť ukázať svoju techniku obyvateľom Bratislavy, aby potom vytrubovali, že Slováci ich vítajú, ale v skutočnosti ich Slováci nevítajú a to ukážeme dnes na hraniciach.

Aké riziko podľa vás konvoj predstavuje?

Riziko je to preto, lebo ide o vojenský akt, ktorý odmietame. Všetci vieme, že takýto presun techniky prebieha v noci a po železnici a v podstate utajene. Idú na manévre a z manévrov sa vrátia späť. Nevieme teda, prečo teraz Američania trvajú na tom, aby šli po zemi. Sú ozbrojení a nezáleží na tom, či majú ostrú muníciu. Je to prejav sily, pričom nám chcú vnuknúť myšlienku, že Rusko je nepriateľ a my vás prídeme ochraňovať.

Takže Rusko nie je nepriateľ?

Ja nemám ten pocit, že Rusko je nepriateľ alebo že by nás ohrozovalo. Ono nevysiela žiadne signály, ktoré by sme mohli vyhodnotiť ako nepriateľské. Naopak, Rusi majú pocit ohrozenia, najmä preto, že v ich zóne vplyvu dochádza k veľkému tlaku západného kapitálu zo Spojených štátov a Európskej únie.

Takže kroky Ruska voči Ukrajine nie sú prejavom agresie?

Nemôžeme hovoriť o Ukrajine ako celku. Sledujeme udalosti a vieme, že sa to všetko prebehlo na Majdane. Čiže boli sme to my Európska únia, tí západniari dnešní, ktorí prví začali zasahovať na území Ukrajiny, nebolo to Rusko. A je legitímne, aby Rusko vyhodnotilo takéto signály ako akt agresie. My sme uvalili sankcie na Rusko, nie Rusko na nás. Takže ešte raz, nevidím nejaké signály, ktoré by nasvedčovali tomu, že Rusi sú naši nepriatelia.

Ktoré kroky Západu voči Ukrajine mohli podľa vás Rusi vyhodnotiť ako akt agresie?

Pozrite sa. Svet je rozdelený na zóny geopolitického vplyvu a zóny ekonomického užívania. Sú určité zóny, kde západný kapitál, t.j. USA a EÚ majú vplyv, a ďalšie zóny, v ktorých si východný kapitál, t.j. Rusko môže ekonomicky užívať. Posledné miesta, kde má Rusko vplyv, sú Ukrajina, Sýria, Líbya a podobne. Niekto na Západe však prišiel a povedal, že túto rovnicu chceme obrátiť, že my chceme mať vplyv na Ukrajine. Takže kto je v ofenzíve a kto v defenzíve? Evidentne Západ je v ofenzíve, takže preto Rusko vyhodnocuje všetky tieto kroky Západu ako akt agresie.

Nielen vy chcete blokovať konvoj, ale aj Ľudová strana Naše Slovensko. Neprekáža vám ako komunistovi, že budete s nimi na jednej strane?

My sme s nimi nič neorganizovali. My sme privítali všetky sily pôsobiace na území Slovenska, ktoré sa pripojili k našim aktivitám. Pri spolupráci sme však vylúčili tých, ktorí sa nehlásia k antifašistickým tradíciám sústredeným okolo odkazu Slovenského národného povstania. To, čo oni organizujú, nás jednoducho nezaujíma. V každom prípade, na našich akciách nikto z tejto strany nebol prítomný.

Takže odmietate s nimi spoluprácu, ale neprekáža vám, že tam budú?

Pokiaľ nevyhlásia verejne, že si antifašistickú tradíciu a odkaz SNP osvoja, tak s nimi v žiadnom prípade spoluprácu neplánujeme.

- Reklama -