Adam Sipos: Prečo sa v Bratislave zhromaždíme za solidaritu s utečencami?

0
Utečenci na hraničnom priechode Hegyeshalom-Nickelsdorf medzi Maďarskom a Rakúskom (Autor: SITA)

Dosť bolo bludov

„Veď si ich zober domov, keď ich tu tak veľmi chceš.“ Táto veta sa stala alfa-omega pre odporcov ľudí, ktorí prichádzajú do Európy. Argument, pri ktorom vám dochádzajú slová, ale vždy to musíte skúsiť. Prečo si nezoberiem toho zlého imigranta domov?

Pretože chcem, aby pomohlo celé Slovensko. Priznám však, že ak by som mal na to kapacity, neváham a zoberiem aj domov.

Slovensko má dostatočne vybudovanú infraštruktúru na to, aby sme prijali tisícky ohrozených životov. Veľká vďaka iniciatíve Ktopomôže.sk, ktorá spojila tisíc Slovákov, ktorí pomôžu konkrétnymi činmi.

Jedného pekného dňa som zistil, že vo Viedni pochodovalo 20-tisíc ľudí, aby vyjadrili solidaritu s utečencami. Povedal som si, že keď to dokážu vo Viedni, prečo by sme to nedokázali my? Aj keď som mal veľké pochybnosti, skúsil som to.

Oslovil som kamaráta, s ktorým sme sa do toho pustili. Do dnešného dňa nám udalosť potvrdilo 1500 ľudí. Necháme sa prekvapiť, kto však reálne príde. Dúfam, že nás bude veľa.

Prečo vlastne?

Pretože sme ľudia. Aj oni sú ľudia. Ľudia si zvyčajne pomáhajú. Až pokým v spoločnosti nezvíťazí extrém a radikalízácia. Poslednú dobu sa slovenská spoločnosť značne radikalizuje či už nenávistnými komentármi na socálnych sieťach, alebo rôznymi pochodmi neonacistov, ktorí sa premávajú našimi ulicami.

Preto chceme nastaviť aj druhú tvár. Slovensko nie je len o extrémistoch, aj keď ich najviac počuť. Chceme ukázať, že Slovensko má aj druhú tvár. Tú, ktorá vyzýva k ľudským riešeniam, kľudnému dialógu a odmieta extrémne a radikálne riešenia.

Nie sme v pozícii, kedy ideme vyriešiť celú migračnú politiku a priznávame, že je to problém. Treba ho však riešiť s rozumom.

Koncert na Hviezdoslavovom námestí

12. októbra bude na Hviezoslavovom námestí v Bratislave koncert kapiel, kde sa bude  taktiež vyzývať k ľudskosti. Pridali sa aj bratislavské kaviarne, ktoré budú podávať kávu zadarmo, ak prídete s nejakým protinacistickým symbolom alebo odznakom z akcie.

Nie sme odborníci na danú tému, sme ľudia. Preto veľmi vítam iniciatívy ako: Výzva k ľudskosti, Ktopomôže.sk, iom.sk a rôzne iné organizácie, ktoré robia zbierky pre utečencov a reálne sa medzi nimi pohybujú.

Chceme nastaviť zrkadlo xenofóbii a rasizmu. Je pravda, že aj na Slovensku máme veľa problémov a treba ich riešiť. Ale zabúdame na to, že problémy tu budú vždy. Všade kam prídeme budú problémy. Možno to dopadne fiaskom, možno nie. Uvidíme 1. októbra na Námestí SNP v Bratislave. Ste vítaní!

EVENT: Zhromaždenie za solidaritu s utečencami

Adam Sipos
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na 
adamsipos.blog.sme.sk

- Reklama -