Invázia, Schengen je ohrozený, utečenci pôjdu aj na Slovensko. Ktorí politici takto komentovali uzavretie nemeckých hraníc?

    0
    Policajná kontrola na nemecko-rakúskej hranici (Autor: SITA)

    Predseda strany NOVA Daniel Lipšic na Facebooku konštatuje, že uzavretie hraníc zo strany Nemecka je zatiaľ najjednoznačnejším dôkazom o zlyhávaní migračnej politiky EÚ. „Schengen je ohrozený, pretože EÚ sa roky bezradne prizerala na štáty, ktoré neboli schopné chrániť našu vonkajšiu hranicu,“ myslí si.

    K svojim varovaniam bývalý minister vnútra pridáva aj kritiku Smeru a Lisabonskej zmluvy, v dôsledku ktorej dnes Slovensko nemôže vetovať záväzné kvóty na imigrantov. „Pred šiestimi rokmi označoval R. Fico tých, ktorí nepodporili Lisabonskú zmluvu za protinárodných a protieurópskych. A, žiaľ, pozíciu Slovenska robí menej dôveryhodnou aj skutočnosť, že europoslanci za Smer vo štvrtok tretíkrát hlasovali za povinné kvóty pre migrantov,“ tvrdí Lipšic.

    Svoje znepokojenie nad reťazovým zavádzaním pohraničných kontrol vyjadrila aj podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská: „Projekt Európskej únie je postavený na solidarite, dohode a voľnom pohybe osôb. Tým, že strácame ochotu prejavovať solidaritu a hľadať dohodu, sa môžeme v konečnom dôsledku pripraviť aj o našu slobodu pohybu. A bez slobody pohybu stráca projekt Európskej únie zmysel aj obsah.“

    Tvrdší komentár však na svojom facebookovom profile zverejnil Richard Sulík. „Nemci pochopili, že to je invázia,“ napísal. Podľa lídra saskárov by na novú situáciu malo reagovať aj Slovensko. „Ak totiž prúd migrantov nebude môcť tiecť do Nemecka cez Rakúsko, možno sa uberie cez Slovensko a Česko,“ tvrdí Sulík.

    - Reklama -