Ministri vnútra rozhodujú o kvótach. Vydrží V4 tlak? Čo predpovedá Kaliňák?

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

    To, ako dopadlo rokovanie Rady, zatiaľ ešte nie je známe. Môže sa však stať, že ostatné členské krajiny počtom hlasov prehlasujú V4. Potrebný bude súhlas 14 krajín. Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko kvóty odmietajú. Rada však bude rozhodovať podľa kvalifikačnej väčšiny.

    Matematika nepustí

    Aj europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová pre PL.sk potvrdila, že počet hlasov V4 nemusí byť dostatočný, pretože matematika počtu vážených hlasov nepustí a blokačná menšina krajín, ktoré sú proti, by nemusela stačiť. Ďalším riešením je ešte Lisabonská zmluva. O tej informoval agentúru SITA Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Podľa nej totiž platí mechanizmus, podľa ktorého môže členský štát po hlasovaní požiadať, aby sa preskúmalo, či štáty, ktoré hlasovali za, predstavujú aspoň 65 percent populácie EÚ. „Ak sa tento počet nedosiahne, návrh nemôže byť prijatý,“ uviedol Králik. Okrem povinných kvót dnes prebieha aj všeobecná debata o riešení utečeneckej krízy.

    Posilnené kontroly na hraniciach

    Premiér Fico a slovenský minister vnútra kvóty rázne odmietajú. K nim sa pridávajú aj ďalší politici, ktorí sa myslia, že je to správne. Medzi nimi je napríklad aj Richard Sulík, ktorý prezentoval svoje argumenty proti aj na svojom blogu. Ale napríklad aj ďalší poslanec za SaS Martin Poliačik si myslí, že odmietnutie kvót je v poriadku. Povedal to pre PL.sk na sobotňajšom koncerte Výzvy k ľudskosti. Teraz to ostáva v rukách ministrov vnútra. Nemecká šéfka tohto rezortu sa však napríklad nedávno vyjadrila, že ak neprijmeme utečencov, nemusíme dostať eurofondy. Dnes agentúra SITA informovala, že Miklová-Leitnerová nalieha na hraničné kontroly. „Načo čakáme?“ vyjadrila sa. Slovenské ministerstvo vnútra dnes vydalo správu o tom, že pristúpilo k dočasným hraničným kontrolám na slovensko-maďarských, ale aj slovensko-rakúskych hraničných priechodoch. Slovenská polícia tak posilní kontroly o dve stovky policajtov. „Výkon policajnej služby je posilnený nielen na priechodoch, ale aj na vytypovaných miestach zelenej hranice,“ informuje na svojej stránke ministerstvo.

    Kaliňákov kompromis

    Predseda strany NOVA Daniel Lipšic, ktorý tvrdí, že smerácki europoslanci hlasovali za zavedenie kvót, sa pár hodín pred dôležitým dňom vyjadril na sociálnej sieti aj takto: „Ak by nebola schválená Lisabonská zmluva, tak by sme dnes mohli vetovať návrh na záväzné kvóty pre migrantov. Pred šiestimi rokmi označoval R. Fico tých, ktorí nepodporili Lisabonskú zmluvu, za protinárodných a protieurópskych,“ píše Lipšic a opäť upozorňuje na to, že s hlasovaním za kvóty mal pravdu. Fico s Kaliňákom sa rozhodli, že počkajú na to, ako rokovanie Rady dopadne. Kaliňák má však návrh na kompromis. Tým by podľa ministra mohlo byť riešenie, aké Slovensko dohodlo s Rakúskom, a to dočasné umiestnenie azylantov v inom štáte, aby sa uľahčilo štátu, kde žiadajú o azyl.

     

    - Reklama -