Prečo nad alternatívou súčasnej vlády ešte nemožno zlomiť palicu? Uvažuje Martin Klus

    0
    Martin Klus, tímlíder strany SaS pre Zahraničnú politiku a politický systém (Autor: SITA)

    Podľa Klusa je prvým predpokladom ďalšej vlády bez SMER-u nádej. „Stačilo by, aby sa všetky perspektívne parlamentné strany zaviazali, že svojou kandidatúrou predstavujú alternatívu voči súčasnej vláde, nie jej doplnenie. Stručne povedané, že bez kľučiek, jasne a jednoznačne odmietnu povolebnú spoluprácu zo SMERom-SD,“ uviedol.

    Radikalizácia voličov?

    „Pochybnosti, ktoré v tejto súvislosti sprevádzajú KDH, MOST-HÍD a najnovšie aj SIEŤ, sa dajú ľahko a dôveryhodne rozptýliť, napr. podpisom spoločného predvolebného memoranda,“ myslí si. Ďalším predpokladom je, že sa prieskumy verejnej mienky mýlia. Tretím predpokladom je podľa liberála otázka konečnej zmeny nálad voličov bezprostredne pred voľbami. „Ide najmä o pohyb voličov od najperspektívnejšieho koaličného partnera SMERu-SD, Slovenskej národnej strany k radikálnejším, národne orientovaným politickým stranám. Predpokladom na to by mohla byť aj prehlbujúca sa utečenecká kríza. Tá by totiž zvýšením radikalizácie voličov mohla viesť až k strate vstupenky SNS do parlamentu,“ pokračuje.

    No a štvrtou dôležitou otázkou bude samotná účasť na voľbách. „A teda, ako sa opozičným stranám podarí prekonať apatiu a mobilizovať voličov prostredníctvom kampane,“ dodal Martin Klus.


     

    - Reklama -