Maďarsko hlási nový rekord. Utvorili ho utečenci. V Mníchove ich už nemajú kde umiestniť

    0
    Maďarský vojak pri hranici so Srbskom (Autor: SITA)

    Väčšina migrantov prichádza do Maďarska cez srbskú hranicu pri obci Röszke, kde aj v sobotu došlo opakovane k ich úteku z tamojšieho záchytného tábora. Podľa médií utečencov znova zadržia prevažne v neďalekom Segedíne alebo ešte v okolí tábora. Tak to bolo aj v sobotu večer, keď uniklo niekoľko sto ľudí, ktorých však polícia následne vrátila autobusmi do tábora Röszke na registráciu.
    Väčší než očakávaný počet utečencov zaznamenali v sobotu na rakúsko-maďarskej hranici, ktorú podľa rakúskej polície do sobotňajšieho večera prekročilo okolo 6600 ľudí. Približne 5000 z nich už z hranice odviezli štyrmi mimoriadnymi vlakmi a početnými autobusmi. Od polnoci do dnešného rána neprišiel na hraničný priechod Nickelsdorf ani jeden utečenec, aktuálne však k hranici smeruje pešo 400-500 migrantov, ktorí vystúpili v Maďarsku z vlaku, uviedla agentúra APA.
    Dramaticky sa vyostrila situácia s množstvom prichádzajúcich utečencov v nemeckom Mníchove, kde úrady už nemajú kapacity na ich núdzové ubytovanie a naliehavo hľadajú nové riešenia. V sobotu do polnoci dorazilo do bavorskej metropoly 12.200 utečencov, oznámila dnes spolková polícia.
    Primátor Mníchova Dieter Reiter opakovane kritizoval nedostatočnú podporu iných spolkových krajín. Mníchov podľa neho momentálne vykonáva celonárodnú úlohu. Situácia sa pritom už niekoľko dní dala predvídať, nič sa však nerobilo. Reiter povedal, že je “nesmierne sklamaný, že sa teraz rýchlo blížime k situácii, v ktorom musíme povedať: Nemáme už pre prichádzajúcich utečencov miesto”, citovala ho agentúra DPA.
    Bavorská vláda sa dnes zíde na mimoriadnom zasadnutí s cieľom prijať ďalšie bezodkladné opatrenia.

    - Reklama -