Dráma v Maďarsku. Kvôli novému zákonu sa do krajiny hrnie oveľa viac migrantov ako predtým. Situácia je kritická

    0
    Utečenci odpočívajúci po ceste z Maďarska v pohotovostnom centre v rakúskom Nickelsdorfe (Autor: SITA)

    Ako uviedla Michaela Benedigová z organizácie, približne 30 kilometrov za pôvodným kempom v obci vzniklo uprostred poľa nové provizórne zberné miesto, na ktorom sa skladajú tisíce vyčerpaných utečencov. “Medzi nimi mnoho rodičov s deťmi a tehotných žien. Počet utečencov prichádzajúcich do Maďarska rastie každou hodinou, snažia sa vojsť do krajiny pred 15. septembrom, odkedy začnú platiť prísne opatrenia,” vysvetlila.

    Slovenská humanitárna organizácia MAGNA má na mieste dvoch lekárov, šesť zdravotných sestier a desať sociálnych pracovníkov vrátane prekladateľov. “Utečencom pomáhali takmer celú predchádzajúcu noc,” poznamenala Benedigová s tým, že momentálne poskytujú okamžitú pomoc utečenom, ktorí sú prestrašení, chorí a často zranení. Zdravotnícki pracovníci ich ošetrujú v dvoch novozriadených poľných ambulanciách. Sociálni pracovníci distribuujú pitnú vodu, jedlo a hygienické balíčky. Odborníci spolu s prekladateľmi poskytujú prvú psychosociálnu pomoc, aby sa ľudia na úteku zorientovali, odpočinuli si a dostali potrebnú zdravotnú starostlivosť. “Situácia je veľmi neistá, nikto nevie, čo ich čaká v najbližších hodinách,” doplnila.

    Pomáhať migrantom môže MAGNA len vďaka príspevkom od ľudí či firiem. Najjednoduchšie je poslať SMS na číslo 836 v hodnote päť eur, prispieť možno i na stránke www.magna.sk.

    - Reklama -