Fico, tak pomôž už konečne. Figeľ žiada, aby vláda zaradila Sýriu medzi priority našej pomoci

    0
    Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

    „V súčasnosti objem slovenskej rozvojovej pomoci dosahuje 61 mil. eur, čo nie je ani jedno promile HDP. Spolu s Poľskom, Litvou a Lotyšskom patrí Slovensko k štátom EÚ, ktoré dávajú najmenej na medzinárodný rozvoj chudobných krajín, aj keď sa tieto krajiny zaviazali k pomoci na úrovni najmenej 3,3 promile HDP,“ povedal dnes Figeľ.

    V čase rastúcej migračnej krízy je podľa Figeľa dôležité, aby Slovensko a Európska únia v prvom rade aktívne riešili jej korene a príčiny, nielen zložité dôsledky. „Tie budú ešte náročnejšie, ak nedokážeme zastaviť konflikty na územiach štátov Blízkeho východu a Afriky, zvlášť nástup militantných síl Islamského štátu. ISIL je veľmi vážnou a globálnou hrozbou. Zároveň je potrebné pomáhať na týchto územiach najviac ohrozeným skupinám obyvateľov,“ uviedol. Podľa neho návšteva melchitského patriarchu Antiochie a celého Východu Gregoria III. na Slovensku priniesla na jednej strane aktuálne a autentické svedectvo o postupnej genocíde kresťanov na Blízkom východe. Na druhej strane poukázala aj na možnosti, ako môžeme prenasledovaným ľuďom na Blízkom Východe pomáhať.

    „Vo vzťahu ku komunitám v Sýrii máme už teraz rozvinuté vzťahy a spoluprácu na mimovládnej úrovni. Tým, že by sa Sýria stala prioritnou krajinou pre poskytovanie oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenska, by sme ako krajina dokázali, že to s riešením príčin problémov priamo na mieste, kde problémy vznikajú, myslíme naozaj úprimne a vážne,“ zdôraznil Figeľ. Zároveň pripomenul zbierku na podporu prenasledovaným kresťanov najmä v Sýrii a Iraku, ktorú zorganizovala na jar t.r. Konferencia biskupov Slovenska a ktorú podporili tisícky ľudí na celom Slovensku (vyzbieraných bolo viac ako pol milióna eur). „Vzhľadom na súčasný stav, situáciu vo svete a naše doterajšie medzinárodné záväzky je namieste aj navýšenie slovenskej rozvojovej pomoci v nasledujúcich rokoch. Tieto financie a projekty treba vnímať ako cielené investície do stability a rozvoja v chudobných krajinách sveta, čo je aj v našom vlastnom záujme,“ dodal šéf KDH.

    - Reklama -