Harabin opäť v konflikte. Teraz zaťal pekne vysoko

    0
    Štefan Harabin, sudca Najvyššieho súdu SR (Autor: SITA)

    Nebude ju rešpektovať. Také je rozhodnutie Štefana Harabina na margo rozhodnutí Daniely Švecovej. Kolégium, ktoré má zasadnúť 29. septembra, zvolala na tento dátum Švecová, informuje webový portál Denníka N.

    Tvrdohlavý Harabin

    Predsedníčka Najvyššieho súdu sa rozhodla rozsadiť pôvodný Harabinov senát. Dôvodom bolo označenie policajnej inšpekcie pri niektorých rozsudkoch za nezákonné a oslobodenie policajtov, ktorých inšpekcia vyšetrovala. Harabinov senát skončil v auguste. Iný senát v zložení Juraj Kliment, Milan Karabín (len nedávno zomrel na dovolenke – pozn. red.) a Peter Szabo Harabinove verdikty kritizoval a zákonnosť inšpekcie potvrdil. Kolégium, ktoré bude koncom septembra, by toto malo zjednotiť, konkrétne inšpekciu ministerstva vnútra. Harabin však tvrdí, že Švecová nemá právo zvolávať kolégium, kedy jej napadne, čiže návrh na zjednotenie stanovísk senátov pripraviť môže, ale nie v termíne, v akom sa jej to zapáči. Rovnako tak nemôže rozhodovať o jeho programe. „Zvolávanie zasadnutí kolégia, určovanie jeho programu a vedenie jeho rokovaní je v právomoci predsedu kolégia, nie predsedu súdu,“ cituje Harabina portál. Harabin zvolal kolégium na november a Švecovej odkázal, že sa na nezákonnosti podieľať nebude.

    Ešte aj odvolacie kolégium

    Vo svojej argumentácii proti policajnej inšpekcii sa opiera o judikáty Štrasburgu, ktorými by sa slovenské súdy mali riadiť. V pondelok má ešte k tomu zasadať aj tzv. odvolacie kolégium, kde by sa malo rozhodnúť o odvolaní Harabina z postu predsedu trestnoprávneho kolégia. Švecová si myslí, že by prospelo, keby malo trestnoprávne kolégium nového predsedu, informoval portál aktuálne.sk  Predsedníčka Najvyššieho súdu  však na svojom termíne trvá. Ako ďalej uvádza web Denníka N, „predsedníčka sama zvolala trestnoprávne kolégium, lebo nečinnosť predsedu kolégia v týchto závažných otázkach nemožno tolerovať“.
     

    - Reklama -