Chvalabohu, že sem prichádzajú. Kto sa rozhodol privítať u nás americký konvoj?

    0
    Presun amerického vojenského konvoja cez Českú republiku (Autor: ReproFoto: youtube)

    Akcie proti prejazdu 40 amerických obrnených vozidiel Stryker a ďalších sto kusov vojenskej techniky organizuje slovensko-ruská spoločnosť Ľavicová mládež, ale aj poslanec Alojz Hlina. Naopak, Slovenská atlantická komisia bude na hranici v Brodnom čakať na konvoj s uvítacím výborom. „Nevnímame konvoj ako nejakú senzáciu. K presunom vojenskej techniky dochádza niekoľkokrát do roka, takže to nie je niečo, čo by nás malo znepokojovať alebo niečo, čo by sme mali brať ako niečo výnimočné. Odlišné je to iba v tom, že predtým sa vojaci a technika presúvali po železnici,“ povedal Milan Číž zo SAC.

    Úplný „trapas“

    Prvú demonštráciu proti konvoju organizovala Ľavicová mládež už vo štvrtok. „Prišlo tam niekoľko desiatok ľudí a bol to úplný „trapas“… Toto je priestor pre okrajových politikov, ktorí sa snažia prezentovať sa v médiách len svojím negatívnym postojom k NATO, k Amerike, k ekonomickej situácii…“ myslí si analytik Jaroslav Naď zo Stredoeurópskeho politického inštitútu, ktorý je partnerským think-tankom SAC.

    Chvalabohu, že sem prichádzajú

    Na rozdiel od bežnej praxe sa bude teraz vojenská technika presúvať po diaľnici. Presun súvisí s vojenským cvičením Slovak Shield a aliančným cvičením v Maďarsku s názvom Brave Warrior. „Nie je to demonštrácia sily Spojených štátov. Naopak, tí, ktorí presadzujú zvýšenie ich prítomnosti v regióne, sú východné štáty ako Estónsko, Poľsko a ďalší. Nie je to požiadavka, ktorá prichádza z Washingtonu,“ tvrdí Milan Číž.

    Analytik Jaroslav Naď to hovorí otvorenejšie: „Chvalabohu, že sem prichádzajú. Vďakabohu, že to cvičenie tu prebieha, že Američania sa tu chcú zviditeľniť a ukázať. Nemali by sme sa obávať používať výraz, že to sú naši spojenci z NATO. Čím viac ich prechodov a cvičení tu bude, tým lepšie pre bezpečnosť Slovenskej republiky! Podľa Naďa bude slovenská verejnosť reagovať neutrálne alebo pozitívne. Protestujúcim pritom odkazuje: „My na rozdiel od Moskvy nebudeme týchto ľudí zatvárať.“

    - Reklama -