Ficov výrok o idiotoch pod drobnohľadom analytika Dulebu. Budete prekvapení, ale premiéra chváli

    0
    Riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba (Autor: SITA)

    „Robia z nás idiotov. Nie je možné niekoľko mesiacov hovoriť o potrebe stabilizácie situácie na Ukrajine a potom prijať riešenie, ktoré stavia nielen Ukrajinu, ale aj Slovensko do nezávideniahodnej situácie,“ povedal Robert Fico na stretnutí s ukrajinským premiérom Jaceňukom.

    S Ukrajinou nás spájajú spoločné záujmy

    Analytik Alexander Duleba hodnotí stretnutie premiérov pozitívne. „Konečne, po dlhej dobe Slovensko a Ukrajina ústami svojich politických lídrov dospeli k pochopeniu, že máme spoločné záujmy v oblasti tranzitu plynu z Ruska do Európy,“ povedal pre portál .tyzden Duleba. Premiér Fico sa na tlačovke po boku ukrajinského premiéra vyjadril, že „v rámci Európskej rady dlhé mesiace hovorili o potrebe pomoci Ukrajine“. Pokračoval, že „sa hľadali riešenia, aby Ukrajina aj naďalej zostala tranzitnou krajinou, čo vyústilo v malý reverz“. Zrazu, z ničoho nič sa ale situácia zmenila. Gazprom podpísal dohodu o rozšírení Nord Streamu so západnými krajinami. To sa Ficovi vôbec nepáči.

    Nord Stream by pre Slovensko nebol výhodný

    V tejto súvislosti pripomeňme, že ruská plynárenská spoločnosť Gazprom so svojimi európskymi partnermi ešte začiatkom septembra podpísala dohodu o plánovanom rozšírení plynovodu Nord Stream, ktorý privádza zemný plyn po dne Baltského mora  až do strednej a západnej Európy, hlavne do Nemecka. Tento projekt je v záujme Ruska, pretože tým pádom by bolo nezávislé od tranzitu suroviny cez Ukrajinu. Obmedzenie tranzitu plynu cez Ukrajinu by ale v budúcnosti spôsobilo pokles príjmov Slovenska z poplatkov za prepravu ruského plynu ďalej do západnej Európy. Alexander Duleba v tejto súvislosti hovorí, že „Slovensko má s Ukrajinou predmet spoločného záujmu“. „Kebyže na ňom pracujeme dlhodobo, stal by sa kľúčovou agendou v rámci slovensko-ukrajinských vzťahov, či už voči Rusku, alebo voči Európskej únii,“ dodal.  

    Ako teda hodnotí stanoviská politických lídrov Alexander Duleba? „Obaja sa postavili proti výstavbe Nord Stream 2, to je v poriadku. Trošku mi však chýbali vyjadrenia ku kontextu slovensko-ukrajinských vzťahov a aj k dôvodu ich dnešného stretnutia,“ povedal analytik.

    Kontext stretnutia

    Ukrajina 23. júla podala sťažnosť na Európsku komisiu (podpisoval ju predseda vlády Ukrajiny Jaceňuk), že Slovensku neumožňuje prístup Naftogazu k jeho dcére Transgazu, čiže Ukrajine obmedzuje prístup k potrubiu. „Čo je v rozpore s tretím energetickým balíčkom. Práve tento dôvod bol v predchádzajúcich týždňoch príčinou vyhrotenia ukrajinsko-slovenských vzťahov,“ povedal Duleba. Stretnutie tak, logicky, iniciovala ukrajinská strana. Jaceňuk mal prísť na Slovensko vysvetliť, prečo podal sťažnosť. Nikto sa však nevyjadril, ako sa títo dvaja politickí lídri nakoniec dohodli.

    Jaceňuk s Ficom si padli do oka

    „Nikto nič nespochybnil, ale zdá sa, že dohodu našli. Dnes sme prvýkrát videli predsedov dvoch vlád, ktorí si skutočne padli do oka. Hovorili unisono, zhodli sa. Pre mňa je to milé prekvapenie po tých dlhých rokoch napätia v slovensko-ukrajinských vzťahoch,“ skonštatoval Alexander Duleba.

    Hodnotenie stanovísk premiérov Slovenska a Ukrajiny ústami analytika Alexandra Dulebu si môžete pozrieť TU

     

    - Reklama -