Juncker bozkáva Schulza. Priateľské spôsoby či trápne gesto?

    0
    Prezident Európskej komisie Jean-Claude Juncker bozkáva predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza (Autor: SITA)

    Podľa europoslankyne za stranu Smer Moniky Flašíkovej-Beňovej ide o kultúrny zvyk. „Nevidela som ich bozkávať sa, ale vo frankofónnych krajinách sa občas takto zdravia medzi sebou aj muži,“ povedala Beňová pre ParlamentneListy.sk. Nič zvláštneho na tom nevidí ani bývalý minister zahraničných vecí Eduard Kukan: „Juncker je priateľský typ a podobným spôsobom sa zdraví s mnohými ďalšími predstaviteľmi.“

    Ahoj, diktátor!

    Kukan má naozaj pravdu v tom, že včerajší Junckerov bozk nie je ničím výnimočným. Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem priznáva, že európsky prezident ho vždy víta objatiami a bozkami. Pomerne veľký rozruch však vyvolal spôsob, akým Juncker vítal európskych lídrov pred májovým summitom Východného partnerstva v Rige. Prichádzajúcich predstaviteľov Juncker bozkával, objímal a ťahal za kravaty. Viktora Orbána vtedy Juncker pozdravil zdvihnutou pravicou a zvolaním „Ahoj, diktátor,“ po ktorom nasledovala „otcovská facka“ na líce maďarského prezidenta.

    Trápne gesto

    Nie všetci vnímajú Junckerovo vystupovanie bezproblémovo. Richard Sulík vo svojom vyjadrení pre ParlamentneListy.SK označil včerajší Junckerov bozk za „socialistické maniere a konkrétne v tomto prípade trápne gesto“. Socialistickými maniermi líder liberálov pravdepodobne odkazoval na zvyklosť bozkávania sa medzi komunistickými predstaviteľmi bývalého východného bloku. Kriticky Junckera ohodnotil aj europoslanec za SMK Pál Csáky. „Ide o ďalší exces pána Junckera. Takýto spôsob správania sa nie je dôstojný, podkopáva to autoritu samotného Junckera, ako aj celej komisie,“ povedal.

    Junckerov bozk pre ParlamentneListy.sk okomentoval aj europoslanec Smeru Boris Zala: „Nuž, chlapci sa majú radi!“

    - Reklama -