Dajte si pozor, aby vám neumrelo dieťa. Sociálka bude totiž žiadať odškodné. A nie je to fór

    0
    Lucia Nicholsonová, poslankyňa za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

    „Tento štát je ako zbabelá hyena,“ začína z ostra poslankyňa Nicholsonová na svojom blogu. Vyčíta vláde Roberta Fica, že sa bojí „poľovať na veľké, zákonmi chránené zvieratá, ako je Široký, zato však „odždibáva“ z tých, ktorých svojou politikou dávno zrazil na kolená.“

    Ako príklad uvádza rodinu Václavkovcov. Pred troma rokmi totiž diagnostikovali ich jedinému synovi rakovinu. Chlapec, ktorý sa volá Marcel, nakoniec vyžadoval 24-hodinovú opateru a mama v invalidnom dôchodku sa oňho nevládala sama starať. Jeho otec tak musel odísť z práce a požiadali o opatrovateľský príspevok. „Po rôznych prieťahoch im napokon Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny príspevok priznal. Manželia opatrovali syna 365 dní v roku. Koncom roka 2014 sa Marcelov stav zhoršil natoľko, že musel byť hospitalizovaný a v nemocnici strávil posledné štyri mesiace života. V polovici apríla toho roku zomrel,“ opisuje tragický príbeh, ktorého gradácia ešte len príde. Ten istý úrad práce, ktorý robil rodine prieťahy pri priznaní opatrovateľského príspevku, totiž začal žiadať od rodiny, aby vrátila opatrovateľský príspevok za tie štyri mesiace, ktoré bol chlapec hospitalizovaný.

    Sociálny premiér nič

    Úrad práce rozhodol, že Václavkovci musia štátu vrátiť 597,54 eura. A nielen to. Štát si takisto nárokuje na ďalších 5 058, 12 eur z príspevku na auto pre ZŤP.
    „V roku 2013 totiž priznali Marcelovi nárok na príspevok na auto pre ZŤP vo výške 6 638,79 eura. Teraz, po dvoch rokov používania auta, žiada štát vrátiť viac ako 5 000 eur. Podľa znaleckého posudku má auto v súčasnosti ledva hodnotu 3,5 tisíca eur, čo však úrad opäť neberie do úvahy,“ píše rozčarovaná liberálka.
    „Viete, čo je na tomto prípade najväčší paradox? Václavkovci sú v dôsledku synovej ťažkej choroby v stave hmotnej núdze, 1. 6. 2015 im štát priznal dávku vo výške 101,30 eura.. A ten istý štát od nich vymáha takmer 6 000 eur,“ čuduje sa.

    Podľa nej rodičia „písali aj sociálnemu premiérovi. Nič. Žiadna odpoveď. Keď sedeli predo mnou a rozprávali tento absurdný príbeh, ani som nevedela, čo povedať“. Poslankyňa im pomohla a našla im právnika, ktorý dá celú vec na súd. Ale to až po tom, čo Václavkovci zaplatia štátu, čo si pýta, lebo voči rozhodnutiu úradu sa v správnom konaní už odvolať nemôžu. Sami si zorganizovali verejnú zbierku. A sú vďační za každú pomoc.

    Viac informácií sa dozviete TU.

    Poslankyňa blog končí otázkou: „Len sa pýtam, kde skončili tie sociálne istoty?

    - Reklama -