Židovský rabín vyzýva: Moslimské deti naložme do transportov. A takéto má s nimi plány

    0
    Bývalý vrchný rabín Veľkej Británie, lord Jonathan Sacks (Autor: Delet.sk)

    Neútešená situácia s utečencami nenechala chladným ani bývalého britského vrchného rabína lorda Jonathana Sacksa, ktorý prostredníctvom verejnoprávnej televízie BBC vyzval Veľkú Britániu, aby zorganizovala podobnú záchrannú akciu ako „Kindertransport“, vďaka ktorej sa na začiatku druhej svetovej zachránilo takmer 10-tisíc židovských detí. Medzi širokou verejnosťou si tak vyslúžil prezývku židovský Winton.

    (Sir Nicholas George Winton, ktorý zomrel 1. 7. 2015 vo veku 106 rokov, bol britský maklér a humanitárny pracovník, ktorý v roku 1939 zorganizoval záchranu 669 židovských detí z  Česko-Slovenska pred transportom do koncentračných táborov.)

    Ako píšu noviny Delet.sk, rabín povedal, že pri pohľade na utečencov pochodujúcich z Budapešti, zomierajúce deti, zničené rodiny a ľudí nesúcich si na chrbte celý svoj majetok sa mu „v mysli vynárajú obrazy z minulosti, ktoré sme už znova nikdy nechceli vidieť“.

    „V myšlienkach sa vraciam do obdobia holokaustu a v tejto súvislosti som si spomenul na to nádherné gesto záchrany, vďaka ktorému unikli tisíce židovských detí hroznej smrti. Domnievam sa, že 10-tisíc je množstvo, ktoré dokážeme zvládnuť, a je to množstvo, na ktoré sú britské inštitúcie – kostoly, chrámy, náboženské skupiny, charity a úrady – spoločne pripravené,“ uviedol Sacks.

    Veľká Británia sa pôvodne nechcela podieľať na prijatí utečencov z vojnou zmietanej Sýrie. Patrí jej totiž výnimka z migračnej politiky Európskej únie rovnako ako Írsku a Dánsku. Írsko napriek tomu svoje striktné stanovisko prednedávnom zrušilo a na dobrovoľnej báze chce prijať niekoľko stoviek rodín. Britský premiér David Cameron svoje stanovisko tiež prehodnotil a v rovnaký čas, ako prebiehalo vystúpenie rabína v BBC, oznámil, že Británia prijme niekoľko tisíc utečencov.

    - Reklama -