Zúfalá prosba malého imigranta z VIDEA. Prosím, len zastavte vojnu a my sa vrátime. Iba to

    0
    Trinásťročný utečenec zo Sýrie Kinan Masalmeh (Autor: Reprofoto, youtube)

    Vojna a záujmy mocných ho obrali o najkrajšie roky života. Kinan Masalmeh je jeden z tisícok detí, ktoré spolu s rodičmi, alebo dokonca samy, či so súrodencami utekajú pred hrôzami vojny. Štáb televízie Al-Džazíra ho stretol v juhovýchodnom maďarskom meste Segedín, ktoré je na srbsko-rumunských hraniciach.

    „Policajti nemajú radi Sýrčanov. V Srbsku, Maďarsku, Macedónsku, v Grécku,“ žaluje sa na prístup poriadkových zložiek v týchto krajinách, ktoré často brutálnym spôsobom zasahujú aj voči ženám a deťom. Dôvod je jednoduchý, chcú im zabrániť v prechode hraníc alebo aby ich dostali do záchytných táborov, kde majú vyčkať do skončenia azylového procesu.

    Redaktor televízie sa modrookého chlapca pýta, prečo utekajú. Podľa neho to je práve občianska vojna, ktorá vyhnala Sýrčanov hľadať lepší život na starom kontinente. Dojímavým momentom reportáže je záverečná časť, kde odpovedá na otázku, či má pre ľudí odkaz. Bez väčšieho zaváhania chlapec odpovie. „Moja správa: Prosím pomôžte Sýrčanom. Sýrčania potrebujú pomôcť teraz. Iba zastavte vojnu a nebudeme chcieť ísť do Európy. Iba zastavte vojnu. Iba to.“

    Občianska vojna vypukla v Sýrii začiatkom roka 2011 po vlne protestov proti vláde jednej strany Baas, na čele ktorej stojí autoritatívny prezident Baššár Háfiz al-Asad. Protesty prerástli do dlhotrvajúcich násilností medzi ozbrojenými protivládnymi silami a armádou. Následne na Sýriu zaútočili aj jednotky teroristickej skupiny Islamský štát, ktorý chce túto krajinu dostať pod svoj vplyv. Za ostatné štyri roky muselo svoje domovy opustiť vyše 11 miliónov Sýrčanov a zahynulo ich už viac ako 250-tisíc.

    - Reklama -