Naši voliči sa utečencov boja, priznáva Bugár. A našiel aj vinníka a nie hocikoho

    0
    Béla Bugár, predseda strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

    Na začiatku rozhovoru sa Béla Bugár vyjadril k interným prieskumom svojej strany, ktoré si dala vypracovať v rámci predvolebného prieskumu. Vyplýva z neho, že ľudia bez ohľadu na to, akej sú národnosti, chcú ekonomické riešenia, dosiahnuť vymožiteľnosť práva, zlepšenie sociálnych záležitostí. Potvrdil tiež, že voliči Mosta majú z utečencov strach. Bugár za to viní vládu. „Najväčší problém, ktorý vyčítam vláde, je jej rétorika. Ešte aj tento víkend premiér strašil a hovoril o bezpečnostných rizikách. Ako keby neveril nášmu azylovému systému,“ vyjadril sa v rozhovore pre Denník N.

    Vláda by mala viac komunikovať

    Pokračuje, že Slovensko má veľmi prísny azylový proces. Ako príklad uviedol pár čísiel. „Za posledných 22 rokov sme tu mali 58-tisíc utečencov. Asi 650 z nich dostalo azyl a rovnaký počet je v podobnom systéme. „Takisto vláda vôbec nevysvetľuje, že utečenec je ten, kto uteká pred vojnou, lebo sa bojí o svoj život,“ hovorí Bugár. Väčšina týchto ľudí je zo Sýrie, z Iraku, Afganistanu. „Európa je o solidarite a nemáme o čom rozmýšľať,“ myslí si. Strana súhlasí s názorom, že kvóty nie sú riešením, ale myslia si, že vláda má byť aktívna a podľa Bugára nie je. „Aj Fíni odmietli kvóty, ale povedali, že budú vzorným členským štátom a ukážu svoju solidaritu a ľudí prijmú,“  hovorí.

    Nevylučuje povolebnú spoluprácu so Smerom

    Bugár sa tiež vyjadril na margo gabčíkovského referenda. Celý problém vidí v nedostatočnej informovanosti obyvateľov obce.  „Aj ja ako politik som sa to dozvedel dosť neskoro. Dokonca som sám hovoril niektorým ministrom, aby im to išli vysvetľovať a povedali, že netreba,“ priznáva predseda Mosta. Reč bol aj o možných povolebných kombináciách politických strán. K tejto téme sa šéf Mosta vyjadril, že chce vládnuť so Sieťou a s KDH, ale nehovorí jasné nie ani Smeru.

    Celý rozhovor s Bélom Bugárom si môžete prečítať TU

    - Reklama -