USA dali Grékom jasný odkaz – zastavte prelety Rusov. Takú reakciu však nečakali

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Grécko dnes potvrdilo, že takáto požiadavka zo strany USA skutočne prišla. Podľa ruských médií ju však Grécko zamietlo z dôvodu obáv zo zhoršenia vzťahov s Ruskom. 

    Dlhodobí spojenci

    Rusko je dlhodobým spojencom režimu Bašára al-Asada, ktorého od začiatku konfliktu vytrvalo podporuje. Sýria v súčasnosti hostí jedinú ruskú námornú základňu, ktorá sa nachádza na území mimo bývalého Sovietskeho zväzu. 

    Lavrov: Predčasné o tom hovoriť

    Americký minister zahraničných vecí John Kerry svojho ruského kolegu Sergeja Lavrova upozornil, že ak sú správy o zvyšujúcom sa vojenskom angažovaní Ruska pravdivé, môže to viesť k eskalácii vojny a ku konfrontácii s Američanmi vedenou koalíciou, ktorá vedie bombardovaciu kampaň proti Islamskému štátu. Podľa Lavrova je však o ruských vojenských operáciách predčasné hovoriť.
     

    Asadovi sa nedarí

    Asadov režim, ktorý bojuje proti Islamskému štátu, ako aj proti Američanmi podporovanej opozícii, stratil tento rok značnú časť teritória. Zvyšujúca sa vojenská prítomnosť Ruska by preto mohla byť reakciou na oslabujúcu sa pozíciu blízkovýchodného spojenca Moskvy.

     

    Pôvodný článok v angličtine nájdete TU

    - Reklama -