Dáni majú novú taktiku, ako zastaviť utečencov ešte v ich domovine. Je naozaj originálna

    0
    Ilustračná fotografia - utečenci (Autor: repro youtube, mg)

    Jedinou cestou, ako odradiť utečencov od toho, aby sa usadili v krajine, je presvedčiť ich, že sa im to neoplatí. Väčšina sa totiž nechce zdržiavať v chudobnejších štátoch východnej Európy, ako sú napríklad Maďarsko, Slovensko či Česká republika. Najčastejšou cieľovou destináciou veľkej väčšiny utečencov, ktorí prichádzajú na európsky kontinent, je Nemecko alebo Švédsko. Práve tieto dve krajiny prijali počas súčasnej utečeneckej krízy najviac migrantov. Už aj v Nemecku sa však začína prejavovať odpor obyvateľstva a stále častejšie sú protesty proti umiestňovaniu utečencov do záchytných táborov, kde čakajú na vybavenie žiadostí o azyl.

    „Cudzí štátni príslušníci, ktorí v Dánsku získajú dočasnú ochranu, nebudú mať právo priviezť do krajiny svojich príbuzných minimálne prvý rok,“ píše sa v stanovisku dánskeho ministerstva pre imigráciu, integráciu a bývanie. Podľa rezortu budú všetci utečenci, ktorí prídu do Dánska, podliehať novým pravidlám. Medzi nimi sú, samozrejme, obmedzenia sociálneho systému, ktorých súčasťou je aj okresanie finančných bonusov.

    Škrty, škrty a zase len škrty

    Pozrime sa bližšie na to, čo vlastne čaká utečencov, ktorí prídu do Dánska po najnovších zmenách v tamojšom sociálnom systéme. V libanonskej tlači uverejnil dánsky štátny denník Berlingske všetky opatrenia dánskeho ministerstva imigrácie aj s upozorneniami. V článku, ktorý si vyslúžil viacero kritických komentárov zahraničných médií, varuje Berlingske napríklad aj pred tým, že sociálne benefity budú v Dánsku pre nových utečencov až o polovicu nižšie.

    Ťažšie má byť aj získanie dánskeho štátneho občianstva, o ktoré budú môcť cudzinci požiadať až po 5 rokoch dlhodobo neprerušeného pobytu v krajine. Podmienkou pre získanie občianstva je aj zvládnutie úradného jazyka. Je tu ešte aj ďalšie opatrenie, ktoré môže zmariť plány utečencov, ktorí by sa napriek upozorneniam tamojšej vlády chceli predsa len vydať do Dánska. Utečenci, ktorí v tomto škandinávskom kráľovstve nezískajú azyl, budú zatknutí. Vláda bude pre takéto prípady prevádzkovať špeciálne operačné strediská, ktoré sa budú zaoberať deportáciou migrantov bez azylového povolenia.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -