Výstava, ktorá vás prinúti sa zamyslieť

    0
    Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

    Výtvarníčka Ilona Németh bola s podobnou výstavou už v Nových Zámkoch, Dunajskej Strede, ale aj Budapešti, Tam trvala len 24 hodín, potom musela ísť dole. Aký osud čaká projekt v Nitre, ktorá sa neslávne preslávila aj neonacistickým útokom pred istým barom? Predstavený bude v rámci festivalu Divadelná Nitra a jeho hlavnou témou je Empatia – zdieľať a dávať, informuje portál sme.sk.

    Uprednostňuje inštalácie

    Inštalácia NR Public Art prinesie otázky, ktoré sú prvkami tzv. Bogardusovej škály sociálnej vzdialenosti. Je to stupnica na meranie rasizmu a iných etnických predsudkov, ktorú vytvoril Emory S. Bogardus v roku 1926. Ilona Németh je výtvarníčka, ktorá sa nebojí sociálnych tém, a sama má maďarskú národnosť. Aj napriek tomu, že je výtvarníčka, uprednostňuje inštalácie. „Pre mňa je dôležitý priamy kontakt návštevníka s dielom, možnosť viesť vzájomný dialóg,“ uviedla svojho času v rozhovore pre magazín smeŽeny. Takým dielom bude aj chystaná inštalácia, ktorá núti obyvateľov i návštevníkov mesta zamyslieť sa nad tým, v akej miere sme schopní akceptovať iné národnosti. Inštalácia je o to aktuálnejšia v časoch, keď pribúdajú negatívne postoje voči migrantom, a tým aj voči inej mentalite.

    V štyroch jazykoch

    Otázky budú v štyroch jazykoch, slovenskom, rómskom, vietnamskom a maďarskom, teda v tých jazykoch, ktorých menšiny sú v meste najviac zastúpené a v našom materinskom jazyku. „Ilona Németh pre inštaláciu zvolila formu panelov pripomínajúcich dopravné značenie, ktoré sú inštalované na stĺpy verejného osvetlenia. Na nich sú napísané otázky bežne používané v tomto type sociologického výskumu,“ povedala Slavka Civáňová z organizačného štábu festivalu pre portál sme.sk.

    Moslimky v centre mesta

    Čaká inštaláciu v Nitre podobný osud ako v Budapešti? Okrem hlavného mesta Maďarska však bola v minulosti inštalovaná aj v iných mestách Slovenska, v ktorých je maďarská menšina početná, a to v Dunajskej Strede a v Nových Zámkoch. Teraz ju čaká nitrianska premiéra. Mimochodom, do tohto mesta už Ilona Németh  s jedným kontroverzným projektom  prišla. Bolo to v roku 2006, keď sa po meste pohybovali  postavy zahalené od hlavy po päty v čiernom, symbolizujúce moslimky. „Pod vplyvom médií každému hneď napadne, že sú to teroristi. Neuvažuje sa o nich ako o ľuďoch z paralelne existujúcich systémov,“ povedala vtedy Ilona Németh pre sme.sk. Podobne je to aj teraz v súvislosti s migrantmi. Obavy, že sú medzi nimi teroristi, ktorí nás sem prišli znásilňovať a podrezávať nám krky, nedajú spávať väčšine Slovákov. Zmení niečo výstava? Inštalovaná bude do 15. októbra. Festival Divadelná Nitra ponúkne viacero programov zameraných na menšiny, chýbať nebude ani reportáž z ilegálnej cesty so sýrskymi utečencami z Egypta do Európy.

     

    - Reklama -