Kto nahradí na Najvyššom súde zosnulého Karabína? A čo s Harabínom? Prezradil sudca Kliment

    0
    Štefan Harabin, sudca Najvyššieho súdu SR (Autor: SITA)

    Ide o ďalšiu zmenu v zložení tohto trestného senátu vo veľmi krátkom čase. Od začiatku septembra je zaradený do tohto senátu Štefan Harabin. Zaradenie Harabina do nášho senátu nebolo teraz predmetom rokovania, uviedol Kliment. Táto zmena rozvrhu práce platí a my v tomto prípade zotrvávame na našom pôvodnom stanovisku, dodal. Klimentov senát avizoval, že nebude akceptovať túto zmenu rozvrhu práce, lebo nebola s dotknutými sudcami prerokovaná zákonným spôsobom. „Sudca Harabin bude síce vedený v senáte 5T, ale na rozhodovacej činnosti senátu z vyššie uvedeného dôvodu sa nebude podieľať,“ prezentovali svoje stanovisko sudcovia Juraj Kliment, Milan Karabín a Peter Szabó. Ďalším dôvodom pre takýto postup je „pretrvávajúca odborná a morálna disharmónia medzi pôvodnými členmi senátu 5T a sudcom Harabinom, ktorá bráni akejkoľvek pracovnej a medziľudskej komunikácii“.

    O ďalšej zmene rozvrhu práce na Najvyššom súde v piatok informovali z Kancelárie predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej. V tlačovej správe sa uvádzalo, že náhle tragické úmrtie Milana Karabína vyvolalo zo strany sudcov trestnoprávneho kolégia ďalšie návrhy na úpravu rozvrhu práce na rok 2015. Zmeny je potrebné prerokovať s dotknutými sudcami, predsedami senátov a následne budú predložené Sudcovskej rade. Zmeny by mali potom platiť bez zbytočného odkladu. Hlavným dôvodom a cieľom pripravovaných zmien je reagovať na vzniknutý stav a zabezpečiť operatívnosť a funkčnosť jednotlivých senátov trestnoprávneho kolégia NS, predchádzať prípadným prieťahom v rozhodovacej činnosti a zabezpečiť naplnenie zásad trestného procesu v plnom rozsahu, uvádzalo sa ďalej v tlačovej správe.

    Zmeny, ktoré platia na Najvyššom súde SR od začiatku septembra, vyvolali vlnu nevôle. Harabin sa dostal do senátu k jeho dlhoročným kritikom. Samotný Harabin tvrdí, že Švecová mení senáty na pokyn politikov a na požiadanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Nesúhlasí s návrhom na zrušenie jeho senátu, podľa neho je to trest za právny názor. Diskutované sú najmä rozhodnutia Harabinovho senátu, ktorými spochybnili legitimitu inšpekcie ministerstva vnútra a zrušil preto rozsudky Špecializovaného trestného súdu, ktoré im boli pridelené.


     

    - Reklama -