Pre deti imigrantov máme zatiaľ miesta dosť. Vieme, kde skončia, ak ich príde oveľa viac

    0
    Utečenci v Aténach (Autor: SITA)

     “Ak sú totiž nájdené maloleté deti bez sprievodu, idú okamžite do detského domova v Medzilaborciach a tam sú kapacity momentálne postačujúce,” vysvetlila Števulová. Ostatných migrantov, ktorých zadrží polícia, umiestnia do útvarov policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove a Sečovciach, kde čakajú na návrat do Maďarska, uviedla s tým, že z tohto zariadenia nemôžu odchádzať.

    Pozornosť by sa však mala podľa Števulovej sústrediť práve na tieto zariadenia, kde je v súčasnosti viac rodín s deťmi. “Momentálne nie sú z európskych fondov realizované žiadne projekty, z ktorých by utečencom v nich mimovládky poskytovali právnu, sociálnu, psychologickú či materiálnu pomoc. Vzbudzuje to obavy, či sú im zabezpečené vhodné podmienky a starostlivosť,” dodala predsedníčka Ligy za ľudské práva.

    Organizácia UNICEF zriadila tzv. miesto priateľské k deťom s mobilným tímom neďaleko mesta Geverlija v Macedónsku na hranici s Gréckom. Tím na mieste poskytuje potrebnú podporu migrujúcim ženám a deťom, informovala Monika Sasaráková z UNICEF Slovensko. Miesto pre deti sa nachádza v zóne pre migrantov zriadenej Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov. Mobilný tím z miestnej mimovládnej organizácie La Strada pomáha znovuzjednotiť deti so svojimi rodinami a poskytnúť im psychosociálnu podporu a služby potrebné na rozvoj v skorom detstve. Miesto poskytuje deťom bezpečný priestor na oddych a hry, kým rodičia dokončujú registračný proces. Navyše, mobilný tím vyhľadáva, identifikuje a poskytuje starostlivosť deťom, ktoré potrebujú špeciálnu ochranu. Pracovníci tímu dokážu naraz pomôcť 50 deťom.

    “Rozhodnutie opustiť svoj domov a blízkych a vydať sa na náročnú až život ohrozujúcu cestu s nejasným koncom len s malým batôžkom na pleciach je naozaj ťažké. Život, ktorý utečencov čaká na novom mieste, tiež nie je taký, ako by sme si sami želali, niekoľko mesiacov čakania v provizórnych podmienkach v utečeneckom tábore, zotavovanie sa zo zážitkov z vlasti, ale aj dlhej cesty, neznalosť jazyka a miestnych zvyklostí v hosťujúcej krajine, ťažkosti s hľadaním práce a začlenením sa do spoločnosti. Preto sa UNICEF snaží poskytnúť podporu najmä ženám a deťom nielen na novozriadenom mieste priateľskom k deťom v Macedónsku, ale najmä v domovských krajinách, kde sa snaží zlepšovať ich životy a zabezpečovať nevyhnutné formy ochrany a pomoci,“ vysvetlil predseda Slovenského výboru pre UNICEF Juraj Mišura.

    - Reklama -