Buďme k utečencom empatickí, žiada moderátor Pyco, ktorý je tvárou zbierky UNICEF pre sýrske deti

    0
    Utečenci v Aténach (Autor: SITA)

    Ozbrojené nepokoje v tejto krajine sa začali v marci 2011 a trvajú dodnes. ,,Najrozsiahlejší vojenský konflikt v súčasnosti ohrozuje už celú jednu generáciu detí, a tým aj budúcnosť celej krajiny a tohto regiónu sveta. Hrozba, že sa sýrske deti stanú stratenou generáciou, je veľmi reálna,” uviedla Sasaráková. Viac informácií o podpore Slovenského výboru pre UNICEF sa nachádza na webovej stránke unicef.sk/syria.

    „Situácia s utečencami v celej Európe začína byť takou, ako sme si pred pár mesiacmi ani nepredstavovali. Médiá zapĺňajú dojímavé, ale aj šokujúce fotky a komentáre. Chcel by som preto vyzvať k solidarite a empatii k utečencom, ktorí sú predovšetkým ľudskými bytosťami a k pomoci najmä deťom, ktoré si opustenie školy, dramatický útek z domova a presun Európou nevybrali,“ povedal vyslanec dobrej vôle UNICEF Martin Pyco Rausch.

    Podľa údajov macedónskeho ministerstva vnútra až 80 percent utečencov prechádzajúcich cez Macedónsko pochádza zo Sýrie, zatiaľ čo päť percent je z Afganistanu a ďalších päť percent z Iraku. Denne ich cez Macedónsko prejde okolo 3 000. Tretina z nich sú ženy a deti. Približne 12 percent žien je tehotných. Počet utečencov sa tak od júna tohto roku strojnásobil. Od júna 2015 bolo viac ako 52 000 ľudí registrovaných v pohraničnom centre v meste Gevgelija po tom, ako na macedónske územie vstúpili z Grécka. Odhaduje sa, že rovnaké množstvo prechádza krajinou bez toho, aby boli zaregistrovaní. Mnohí trpia dehydratáciou, pľuzgiermi, prechladnutím, hnačkou a úpalom.

    Napriek snahám vlády a partnerov, vrátane Vysokého komisára OSN pre utečencov, potrebujú viac vody a lepší prístup k sanitačným a hygienickým zariadeniam. ,,Mnohí podliehajú hlbokému zúfalstvu a niektorí potrebujú zdravotnú pomoc,” uviedla Sasaráková. UNICEF preto posiela do Skopje zásobníky s vodou a dva stany s rozlohou 72 metrov štvorcových. Zásobníky s objemom 30 000 litrov umožnia ľuďom prechádzajúcim centrom prístup k pitnej vode, ktorú im zatiaľ poskytujú vo fľašiach. Voda môže byť využívaná aj na umývanie. V stanoch budú zriadené miesta priateľské k deťom. Súčasné miesto priateľské k deťom môže prijať naraz 50 detí a poskytuje im potreby na hranie, umeleckú činnosť a vzdelávanie. Toto miesto poskytlo od svojho zriadenia 23. augusta tohto roku prístrešie pre 1 200 detí. UNICEF deťom zaobstaráva aj potrebné jedlo.

    ,,Bez ohľadu na ich štatút, deti, ktoré prekračujú hranicu, či už s rodinou alebo bez sprievodu, by mali dostať patričnú pomoc a ochranu. Ich žiadosti o štatút utečenca by mali byť na hraničných priechodoch spracované rýchlo a dôkladne. Úrady v Európe by mali uplatňovať existujúce zákony a politiky, aby deťom zaručili a ochránili ich práva,” dodala Sasaráková.

    - Reklama -