Komisia chce prerozdeliť ďalších 120-tisíc utečencov. Čo na to Fico, Sobotka, Orbán?

    0
    Predseda vlády SR Robert Fico (Autor: sita)

    Toto číslo bude pripojené k návrhu na redistribúciu 40 000 žiadateľov o azyl, dokopy teda pôjde o prerozdelenie až 160 000 utečencov. Štáty únie pritom odmietajú povinné kvóty, namiesto toho sa dohodli na dobrovoľnom prijímaní migrantov. Návrh má zverejniť v europarlamente šéf únijnej exekutívy Jean-Claude Juncker budúcu stredu. Je pritom známe, že krajiny únie už predtým odmietali povinné kvóty a radšej boli za dobrovoľné prerozdelenie utečencov.

    Páni situácie

    Reakcie premiérov krajín V4 nenechali na seba dlho čakať. Český aj slovenský premiér sa zhodli na tom, že kvóty naďalej odmietajú. Na mimoriadnom stretnutí v Prahe sa stretli český premiér Bohuslav Sobotka, náš predseda vlády Robert Fico, Viktor Orbán z Maďarska a Ewa Kopaczova, premiérka Poľska, aby sa radili, ako ďalej s migrantmi. „Chceme zostať pánmi situácie,“ vyhlásil premiér Orbán, informuje idnes.cz.

    Ochrana hraníc a materiálna pomoc

    Premiéri sa zhodli na tom, že spoločne budú čeliť tlaku, najmä z Francúzska či Nemecka. Postoje premiérov stredoeurópskych krajín sú známe, preto zrejme nemožno očakávať vrelé prijatie najnovšieho návrhu z europarlamentu. Fico i ostatní premiéri razia najmä stratégiu poriadnej ochrany vonkajších hraníc, informovalo idnes.cz. Taktiež kladú dôraz na posilnenie materiálnej pomoci krajinám, kde je frekventovaný výskyt utečencov, napríklad Turecko a Jordánsko a posilnenie boja proti prevádzačom.

    Len sýrski kresťania

    Robert Fico sa vyjadril, že uzatvorenie hraníc Schengenu by bolo zlyhanie. Za dôležité aj naďalej považuje právo krajiny rozhodovať v tejto otázke suverénne. Napriek odmietaniu povinných kvót však zatiaľ dramatickú situáciu na Slovensku nezažívame, hoci občania dávajú svoju nevôľu dosť najavo. Premiér navyše vyhlásil, že chce prijať len sýrskych kresťanov. Najvyťaženejšie je v tomto smere Maďarsko, kde sa migranti uchýlili na budapeštiansku stanicu Keleti. A nepomohol ani plot na hranici so Srbskom, za ktorý si Orbán vyslúžil kritiku. Podľa najnovších informácií sa utečenci vybrali zo stanice Keleti peši do Rakúska.


     

    - Reklama -