Obrovská investícia Jaguar Land Rover v Nitre môže byť ohrozená. Automobilke vyrástol na Slovensku nový nepriateľ

    0
    Ilustračné foto: Výroba áut na Slovensku (Autor: SITA)

    Zatrávnené strechy výrobných hál, sedemmetrová protihluková zóna či záruka, že odber automobilky nebude mať negatívny vplyv na kvalitu podzemnej vody. Aj toto sú niektoré z pripomienok, ktorá dostali na Okresnom úrade v Nitre na stôl, informuje čas.sk.

    Na „áštvorke“ a webe

    Zástupcovia tvrdia, že výrobu nechcú zastaviť, ide im len o to, aby fungovala tak, aby tam mohli aj naďalej v pokoji žiť ďalšie generácie občanov. A prečo vlastne odovzdali pripomienky až na poslednú chvíľu v poslednom možnom termíne? „Možnosť pripomienkovania výstavby závodu bola zverejnená iba na papieri formátu A4 na úradnej tabuli mestského úradu, a tiež na jeho webovej stránke,“ prezradil jeden zo zástupcov Juraj Matejka.

    Aspoň tri štvrtiny

    Matejka ďalej upozorňuje, že príchod automobilky jednoznačne vítajú a nemajú nič proti. Iba chcú, aby sa to negatívne nedotklo životného prostredia, a teda aj občanov. „Chceme, aby bolo jasne charakterizované stanovisko k ochrane ľudí a tiež životného prostredia v blízkosti tohto závodu,“ povedal ďalej pre portál Matejka. Aj preto sú jednou z požiadaviek i zelené zóny so stromami. Zástupcovia dúfajú, že sa vyhovie aspoň trom štvrtinám ich požiadaviek a ak nie, žiadajú, aby to bolo ľuďom zo strany investora riadne vysvetlené.

    Automobilová veľmoc

    Slovensko môžeme už celkom pokojne označiť ako automobilovú veľmoc. Vďaka tomu našlo prácu aj mnoho ľudí, ktorí sa kvôli tomu neváhajú sťahovať do iných miest. Na našom pomerne malom území zatiaľ sídlia tri. V Bratislave je to Wolkswagen Slovakia, pri Žiline Kia Motors Slovakia a v Trnave francúzska automobilka PSA Slovakia. Ďalšia, štvrtá, Jaguar Land Rover, by mala vyrásť v Nitre. Slovensko tak porazilo v konkurencii niekoľko iných krajín, medzi ktorými sa vyberalo.
     

     

    - Reklama -