Ľudskoprávnici, vy teraz radšej nečítajte. Takto chce Nicholsonová riešiť otázku detí z rómskych osád

    0
    Lucia Nicholsonová (Autor: SITA)

    „Vo svetle posledných hromadných bitiek, ktoré prebehli v segregovaných rómskych osadách, sa strana Sloboda a Solidarita začína vážne zaoberať konceptom, ktorý uplatňujú aj iné demokratické štáty. Podľa neho deti žijúce v neznesiteľných sociálnych a ekonomických podmienkach sú na základe rozhodnutia štátnej autority pridelené do náhradnej starostlivosti, teda do sociálne zdravého prostredia, ktoré nedeštruuje chudoba, alkoholizmus, násilie,“ cituje Nicholsonovú portál Konzervativnyvyber.sk s odvolaním sa na agentúru TASR.

    Podľa Nicholsonovej si každý, kto je vystavený neľudskému zaobchádzaniu alebo nevhodným podmienkam na život, zaslúži pomoc. Poslankyňa za SaS pripomína, že táto povinnosť sa týka nielen pomoci utečencom, ale aj slovenským občanom. Do náhradnej starostlivosti profesionálnych rodín by sa mohli dostať tie rómske deti, ktoré žijú vo veľkej chudobe alebo sú ohrozené alkoholizmom, či násilím. SaS ponúka rovno aj spôsob, ako týmto deťom pomôcť. „Na Slovensku produkujú vysoké školy ročne stovky sociálnych pracovníkov. Práve rómska otázka je oblasť, kde sa môžu uplatniť. Existencia civilizačne odvrhnutých rómskych osád a sociálnych vzťahov, ktoré v nich existujú, nie je len hanbou Slovenskej republiky, dôkazom neschopnosti a ľahostajnosti štátu, ale má priamy dopad aj na bezpečnosť občanov a na celkovú atmosféru v spoločnosti,“ uviedla Nicholsonová.

    Poslankyňa za SaS tvrdí, že trpezlivou prácou s rómskymi komunitami by za niekoľko rokov mohla vyrásť generácia Rómov, ktorí nebudú okolo seba šíriť strach a stanú sa z nich plnohodnotní členovia spoločnosti. „Začíname sa prikláňať k názoru, že štát musí podniknúť rozhodné kroky aj v oblasti výchovy detí, ktoré žijú v asociálnych podmienkach. Takéto kroky znamenajú v krajnom prípade aj zverenie detí do náhradnej starostlivosti, ak sa vyčerpali všetky možnosti na nápravu,“ tvrdí členka poslaneckého klubu SaS.

    Lucia Nicholsonová na článok, ktorý vyšiel na portáli Konzervativnyvyber.sk reagovala v komentároch na sociálnej sieti Facebook. Od toho, že by strana SaS uvažovala o vyvlastňovaní rómskych detí, ako píše portál v titulku svojho článku, sa Nicholsonová dištancuje.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -